Επαναλαμβανόμενο εξωγήινο σήμα από κοντινό γαλαξία μπερδεύει τους επιστήμονες

© Φωτογραφία : YouTube / NASA Jet Propulsion LaboratoryΜαύρες τρύπες στον στον Γαλαξία OJ287
Μαύρες τρύπες στον στον Γαλαξία OJ287 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει την πηγή του παράξενου σήματος από το διάστημα σε έναν γαλαξία μόλις 11,7 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουροι τι συμβαίνει.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα μυστηριώδες σήμα από το διάστημα, τοποθετώντας την πηγή εκπομπής του σε έναν κοντινό γαλαξία στη Γη, σε απόσταση μόνο 11,7 έτη φωτός από μας.
Έστω κι αν φαντάζει μια τεράστια απόσταση –για να φτάσει κάποιος εκεί θα χρειαστεί να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός επί 11,7 χρόνια– στην πραγματικότητα είναι μικρή, σε σύγκριση με την απόσταση του επόμενου τέτοιου γνωστού εξωγήινου σήματος FRB το οποίο βρίσκεται 40 φορές πιο μακρυά.
Αυτό που παραξενεύει τους αστρονόμους περισσότερο, είναι ότι έρχεται από ένα σμήνος παλιών άστρων, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για τα σήματα FRB.
Τα σήματα FRB πρόκειται για παλμούς που ποικίλουν σε μήκος κύματος από μόνο ένα κλάσμα του μιλισεκόντ έως λίγα μιλισεκόντ.
Τα μεγαλύτερα κοσμικά ωστικά κύματα που έχουν παρατηρηθεί μέχει σήμερα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Το μεγαλύτερο κοσμικό ωστικό κύμα στο σύμπαν: Έχει 60 φορές το μέγεθος του γαλαξία μας – Βίντεο
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα συνηθισμένο σήμα FRB απελευθερώνει τόση ενέργεια σε ένα μιλισεκόντ όση ο Ήλιος μας σε τρεις μέρες.
Αυτού του είδους τα σήματα απασχολούν τους επιστήμονες από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο πριν 15 χρόνια.
Κι επειδή οι εκπομπές τους είναι τόσο σύντομες όσο το να ανοιγόκλεισμα των ματιών μας, είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν και να μελετηθούν.
Στην περίπτωση του FRB 20200120E, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν την πηγή του σε έναν σπειροειδή γαλαξία που ονομάζεται M81.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, όπου και επιβεβαίωσαν την τοποθεσία του.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала