Ο χαμένος κρίκος της εξέλιξης της ζωής: Βρέθηκε βακτήριο-γίγαντας με μήκος δύο εκατοστά

© Φωτογραφία : VollandΤο βακτήριο (Thiomargarita magnifica)
Το βακτήριο (Thiomargarita magnifica) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Πρόκειται για ένα γιγάντιο βακτήριο που ζει στα μαγκρόβια δάση της Καραϊβικής και έχει μια πιο πολύπλοκη δομή, αποτελώντας τον χαμένο κρίκο μεταξύ των μονοκύτταρων οργανισμών και των ανθρώπινων κυττάρων.
Μια ομάδα Αμερικανών και Γάλλων βιολόγων περιέγραψαν ένα νέο είδος βακτηρίου που ανακάλυψαν στα μαγκρόβια δάση της Καραϊβικής.
Το βακτήριο (Thiomargarita magnifica) μπορεί να φτάσει τα δύο εκατοστά σε μήκος και έχει γονιδίωμα που αποτελείται από 11 εκατ. ζευγάρια DNA, σύμφωνα με το Science.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βακτήριο είναι ορατό χωρίς μικροσκόπιο και δεν ταιριάζει στον αυστηρό ορισμό των προκαρυωτικών κυττάρων: Το DNA του χωρίζεται από το υπόλοιπο περιεχόμενο του κυττάρου με μια μεμβράνη, σύμφωνα με τη μελέτη που περιγράφει το νέο είδος βακτηρίου, που προδημοσιεύτηκε στο BioRxiv.
Τα κύτταρα των περισσότερων βακτηρίων έχουν μήκος περίπου 2 μικρά (micron), με μερικά από τα μεγαλύτερα να φτάνουν έως τα 750 μικρά.
Χρησιμοποιώντας φθορισμό, ακτίνες X και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μαζί με την τεχνική της αλληλουχίας γονιδιώματος, οι επιστήμονες κατάφεραν να περιγράψουν το τεράστιο βακτήριο, που το μέσο κύτταρό του έχει μήκος μεγαλύτερο από 9.000 micron.
Ο Τάισον Μποτένους κόλλησε μαύρη τοξική μούχλα στον εγκέφαλο από μια γρατσουνιά στον αγκώνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2022
Άντρας γέμισε μαύρη τοξική μούχλα στον εγκέφαλο από μια γρατσουνιά στον αγκώνα
Το DNA των βακτηρίων, όπως και άλλοι προκαρυωτικοί οργανισμοί, πλέει ελεύθερα στο κυτταρόπλασμα, ενώ στα ευκαρυωτικά κύτταρα, το γενετικό υλικό είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο περιεχόμενο του κυττάρου.
Όμως στην περίπτωση του συγκεκριμένου βακτηρίου, αυτή η βασική διαφοροποίηση μεταξύ ευκαρυωτικών και προκαρυωτικών κυττάρων δεν ισχύει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βακτήριο έχει το γενετικό υλικό του εντός μιας μεμβράνης.
Το βακτήριο δεν αποδείχτηκε μόνο αλλόκοτα μεγάλο –μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα δύο εκατοστά–, αλλά έχει και μια δομή ασυνήθιστη για τους προκαρυωτικούς οργανισμούς.
Το κύτταρο είναι χωρισμένο σε δύο σάκους. Το ένα περιέχει DNA και ριβοσώματα και το άλλο είναι γεμάτο με νερό.
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο θα αναγκάσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις διαφορές ανάμεσα σε προκαρυωτικούς και ευκαρυωτικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιγάντιο βακτήριο θέτει σε αμφισβήτηση τη θεωρία που θέλει τους προκαρυωτικούς οργανισμούς ως τις μικρότερες, απλούστερες και πιο υπανάπτυκτες μορφές της ζωής.
Θα μπορούσε να αλλάξει την ιδέα μας για το πόσο μεγάλα και περίπλοκα μπορούν να γίνουν τα μικρόβια.
Το συγκεκριμένο βακτήριο «μπορεί να αποτελεί τον χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των περίπλοκων κυττάρων» σχολίασε ο Καζουχίρο Τακεμότο, βιολόγος στο Ινστιτούτο Teχνολογίας του Kyushu, μιλώντας στο Science.
Δείτε το βίντεο:
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала