Το μεγαλύτερο κοσμικό ωστικό κύμα στο σύμπαν: Έχει 60 φορές το μέγεθος του γαλαξία μας – Βίντεο

© Φωτογραφία : Francesco de Gasperin, SARAOΤα μεγαλύτερα κοσμικά ωστικά κύματα που έχουν παρατηρηθεί μέχει σήμερα
Τα μεγαλύτερα κοσμικά ωστικά κύματα που έχουν παρατηρηθεί μέχει σήμερα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Το συνολικό μέγεθός του είναι 60 φορές αυτό του γαλαξίας μας, του Milky Way.
Οι εικόνες του μεγαλύτερου ωστικού κύματος που έχει παρατηρηθεί ποτέ καταγράφηκαν στη Νότια Αφρική από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής το Παρατηρητήριο του Αμβούργου.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, οι αστρονόμοι κατάφεραν να λάβουν εικόνες υψηλής ανάλυσης από τη σύγκρουση στο σμήνος γαλαξιών Abell 3667, που πραγματοποιήθηκε ένα δισ. χρόνια πριν.
Χάρη σ’ αυτές τις εικόνες μπορούμε να δούμε πως ήταν τα ωστικά κύματα περίπου 800 εκατ. χρόνια πριν.
Όταν συνέβη η σύγκρουση, η ταχύτητα του κύριου κύματος ήταν περίπου 1.500 χιλιόμετρα το δευτ. και το συνολικό μέγεθός του ήταν περίπου 6.5 εκατομμύρια έτη φωτός ή περίπου 60 φορές το μέγεθος του δικού μας γαλαξία, του Milky Way.
Ο κρατήρας Ουρβάρα στον πλανήτη-νάνο Δήμητρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2022
Η NASA βρήκε οργανικές ενώσεις στον μεγαλύτερο πλανήτη-νάνο στη ζώνη των αστεροειδών
Οι συγκρούσεις στα σμήνη γαλαξιών είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστρονομικά γεγονότα από τον σχηματισμό του σύμπαντος.
Δημιουργούν γιγάντια κοσμικά ωστικά κύματα. Εξαιτίας της βαρύτητας, οι γαλαξίες έλκουν ο ένας τον άλλον, κάτι που προκαλεί τις συγκρούσεις και τη δημιουργία γιγαντιαίων κοσμικών κυμάτων.
«Τα κοσμικά ωστικά κύματα είναι γεμάτα εκπλήξεις και είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκα απ’ ότι πιστεύαμε αρχικά» σχολίασε ο Φραντσέσκο Γκασπερίν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Αστρονομικό Παρατητήριο του Αμβούργου.
«Δρουν ως τεράστιοι επιταχυντές σωματιδίων, επιταχύνοντας ηλεκτρόνια σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός […] Τα ωστικά κύματα συμπλέκονται με ένα περίπλοκο σχέδιο λαμπερών νημάτων που παρακολουθούν τη θέση των γιγάντιων γραμμών μαγνητικού πεδίου και των περιοχών όπου επιταχύνονται τα ηλεκτρόνια» πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.
Δείτε το βίντεο:
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала