Καρκίνος του προστάτη: Τι μπορεί ίσως να «αποτρέψει» τη νόσο – Έρευνα

CC0 / / Άνδρας
Άνδρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.02.2022
Μελέτη αναδεικνύει τους παράγοντες που ενδεχομένως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος μπορεί να έχει και θανατηφόρα κατάληξη.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτόν.

Τι έδειξε σχετική μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη

Ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη, εξέτασαν τα γενετικά δεδομένα σχεδόν 10.500 ανδρών και, συγκεκριμένα, 2.100 που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 18 ετών και σχεδόν 240, των οποίων ο καρκίνος του προστάτη αποδείχθηκε θανατηφόρος κατά μέσο όρο παρακολούθησης 22 ετών.
Ξηροί καρποί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Το σνακ που μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%
Η σχετική μελέτη της American Association For Cancer Research χώρισε τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ίσες ομάδες: Οι άνδρες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο είχαν 5,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν, από τους άνδρες με χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι άνδρες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο στο μισό.
Συγκεκριμένα, οι άνδρες υψηλού κινδύνου που είχαν υγιεινό τρόπο ζωής όταν άρχισε η μελέτη, είχαν και κατά 3% συχνότητα εμφάνισης του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη στη διάρκεια της ζωής, σε σύγκριση με 6% για τους άνδρες υψηλού κινδύνου με τον λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής και 3% για όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη.
Ξηροί καρποί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2022
Διαβήτης τύπου 2: Αυτές οι πέντε τροφές προλαμβάνουν τον κίνδυνο
Η Άννα Πλιμ, που είναι εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης, αναφέρει: «Τα ευρήματά μας προστίθενται στα τρέχοντα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες με υψηλό γενετικό κίνδυνο, μπορεί να ωφεληθούν από ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, με στόχο την ανίχνευση ενός δυνητικά θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, ενώ είναι ακόμα ιάσιμος».
Πάντως, η γενετική θεωρείται ότι ευθύνεται για το 58% του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη καθώς, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του American Cancer Society, άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία αφού η νόσηση είναι πιο συχνή στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, με το 60% των περιπτώσεων να εντοπίζονται μετά την ηλικία των 65 ετών), αλλά και τη φυλή ή την εθνικότητα.
Ακόμα, οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή, το βάρος, η έκθεση σε χημικές ουσίες και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, είναι λιγότερο σαφείς.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала