- Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

Μπάιντεν: «Κλείνει ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ για τα ρωσικά αεροπλάνα»

© AFP 2023 / Pool / Getty Images North AmericaΟ Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, 1 Μαρτίου 2022
Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, 1 Μαρτίου 2022 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.03.2022
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη (01/03) το κλείσιμο του εναέριου χώρου των ΗΠΑ για τα αεροσκάφη της Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε στην Ουκρανία, στην Κίνα αλλά και στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου των ΗΠΑ για τα ρωσικά αεροσκάφη ανακοίνωσε την Τρίτη (01/03) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ χαρακτήρισε ως «απομονωμένο» τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, και είπε πως αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να μεταβούν στην Ουκρανία, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής ομιλίας του προς το Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε: «Σήμερα (01/03), ανακοινώνω ότι ακολουθούμε τους συμμάχους μας για να απομονώσουμε περαιτέρω τη Ρωσία κλείνοντας τον αμερικανικό εναέριο χώρο σε όλες τις ρωσικές πτήσεις και πιέζοντας επιπλέον την οικονομία τους».
Αεροσκάφη Boeing KC-46A - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.03.2022
Ουκρανική κρίση
Boeing: Αναστέλλει τις υπηρεσίες και την τεχνική υποστήριξη για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες
Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας βλάπτουν, επίσης, τις αμερικανικές επιχειρήσεις και δεσμεύθηκε να τις προστατεύσει, λέγοντας: «Αναλαμβάνω αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσω ότι οι κυρώσεις μας θα έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και χρησιμοποιώ κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσω τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Εν συνεχεία, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι οι εντολές που εμποδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη και τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να εισέρχονται και να χρησιμοποιούν τον αμερικανικό εναέριο χώρο θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη (02/03).
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση των αμερικανικών Αρχών επισημαίνεται: «Η οδηγία ισχύει για όλα τα αεροσκάφη που ανήκουν, πιστοποιούνται, εκμεταλλεύονται, είναι εγγεγραμμένα, ναυλώνονται, μισθώνονται ή ελέγχονται από (ή προς όφελος) οποιονδήποτε Ρώσου πολίτη. Τα επιβατικά και φορτηγά αεροπλάνα είναι μεταξύ των πτήσεων που απαγορεύονται, κλείνοντας ουσιαστικά τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ σε όλους τους ρωσικούς εμπορικούς αερομεταφορείς και άλλα ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι απομονωμένος» και έκανε λόγο για «κατακερματισμό» της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας των κυρώσεων από χώρες της Δύσης.
Ως προς τον αντίκτυπο των αντιρωσικών κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάθεση 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου με στόχο τη σταθεροποίηση των σχετικών τιμών.
Καναδική σημαία κυματίζει στην Αλμπέρτα του Καναδά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.03.2022
Ουκρανική κρίση
Καναδάς: Επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας με άμεση ισχύ
Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, δηλώνοντας: «Παρέχουμε στην Ουκρανία πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε άμεση βοήθεια και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον ουκρανικό λαό που υπερασπίζεται τη χώρα του».
Πάντως, ο ίδιος εξήγησε πως δεν πρόκειται να σταλούν στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία προκειμένου να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα πάρουν τα όπλα μόνο εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεχθούν επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που πιέζουν περαιτέρω τους δυτικούς.
Κατόπιν, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει τη Ρωσία» και επεσήμανε: «Θέλω να ξέρετε ότι όλα θα πάνε καλά. Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου, ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας θα αποδυναμώσει τη Ρωσία, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα βγει από αυτόν ισχυρότερος».
Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τεράστιο πρόγραμμα αναβάθμισης των αμερικανικών υποδομών με στόχο, όπως τόνισε, η χώρα του «να ξεπεράσει την Κίνα». Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας μια δεκαετία για τις υποδομές. Θα αλλάξει την Αμερική και θα μας βάλει στον δρόμο για να κερδίσουμε τον οικονομικό ανταγωνισμό του 21ου αιώνα, στον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τον υπόλοιπο κόσμο και, ειδικά, την Κίνα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02) υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, παρά μόνο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, καθώς χαρακτήρισε ως στόχο της επιχείρησης την προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία για οκτώ χρόνια.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα και έτσι θα μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.03.2022
Ουκρανική κρίση
Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει πίεση στην Τουρκία ώστε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας»
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν εξαπολύουν καμία επίθεση με πυραύλους, από αέρος ή με πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική υποδομή απενεργοποιείται από όπλα υψηλής ακρίβειας και τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.
Την Κυριακή (27/02), η Ευρώπη αποφάσισε να απαγορεύσει το Sputnik επειδή εκφράζουμε μια διαφορετική άποψη, χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram για να μαθαίνετε τις τελευταίες ειδήσεις χωρίς λογοκρισία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала