- Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι για Sputnik και RT: Φόβοι για «επιπτώσεις από την αύξηση της λογοκρισίας»

© Sputnik / Alexander Galperin / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςSputnik logo
Sputnik logo - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.03.2022
Ανακοίνωση για την απόφαση απαγόρευσης Sputnik και RT στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η Ομοσπονδία «φοβάται τις επιπτώσεις αυτής της κατακόρυφης αύξησης της λογοκρισίας για την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη».
Σε ανακοίνωση για την απόφαση απαγόρευσης Sputnik και RT στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «φοβάται τις επιπτώσεις αυτής της κατακόρυφης αύξησης της λογοκρισίας για την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη».
Αφού υπενθυμίζει την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για απαγόρευση του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik και του τηλεοπτικού δικτύου RT, η Ομοσπονδία αναφέρει πως «αφού τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έδωσαν το πράσινο φως στην πρόταση της Επιτροπής την Τρίτη, η κύρωση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., δίνοντας ουσιαστικά την εξουσία στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης να μπλοκάρουν το RT και το Sputnik».
Έπειτα, η ΕΟΔ αναφέρει πως η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς μίλησαν με τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστών για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (ERGA) για να συζητήσουν την εφαρμογή των μέτρων.

«Κάλεσαν τον φορέα παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν "αμέσως" και η ERGA συμφώνησε. Η κύρωση θα ισχύει για την μετάδοση και τη διανομή ειδήσεων μέσω δορυφόρου, καλωδιακής, διαδικτυακών πλατφορμών κοινής χρήσης βίντεο και νέων αλλά και ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών. Ο γενικός γραμματέας της EFJ, Ricardo Gutiérrez, εξέφρασε την έκπληξή του: "Πρώτα απ' όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να χορηγεί ή να αποσύρει άδειες μετάδοσης. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών"» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Δεύτερον, «η ολοκληρωτική κατάργηση ενός μέσου ενημέρωσης δεν μου φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας» πρόσθεσε ο Gutiérez, σύμφωνα με την ΕΟΔ.

«Αυτή η πράξη λογοκρισίας μπορεί να έχει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στους πολίτες που παρακολουθούν τα απαγορευμένα μέσα ενημέρωσης. Κατά τη γνώμη μας, είναι πάντα προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση των προπαγανδιστικών ή δήθεν προπαγανδιστικών μέσων εκθέτοντας τα πραγματικά τους σφάλματα ή την κακή δημοσιογραφία τους, επιδεικνύοντας την έλλειψη οικονομικής ή λειτουργικής τους ανεξαρτησίας, τονίζοντας την αφοσίωσή τους στα κυβερνητικά συμφέροντα και την περιφρόνησή τους για το δημόσιο συμφέρον».

Η ΕΟΔ, σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία αναφέρει ότι η απαγόρευση ενός μέσου ενημέρωσης είναι μια σοβαρή πράξη, που πρέπει να βασίζεται σε στέρεες νομικές βάσεις και αντικειμενικά στοιχεία, για την αποφυγή αυθαιρεσιών.
«Η πρόκληση για τις δημοκρατίες είναι να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, προφυλάσσοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης» πρόσθεσε ο Gutiérrez.
Τέλος, η ΕΟΔ προτείνει να προτιμηθούν άλλες στρατηγικές: «Αύξηση της στήριξης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ενίσχυση της ανεξαρτησίας των αιθουσών σύνταξης, ενίσχυση της κοινωνικής θέσης των δημοσιογράφων, προώθηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας μέσω ανεξάρτητων συμβουλίων Τύπου, ενθάρρυνση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, προώθηση της εκπαίδευσης για τον τομέα της».
Sputnik logo - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.03.2022
Ουκρανική κρίση
«Μαύρο» στο Sputnik Ελλάδας: Μπλοκάρεται η πρόσβαση στην ιστοσελίδα
Την Κυριακή (27/02), η Ευρώπη αποφάσισε να απαγορεύσει το Sputnik επειδή εκφράζουμε μια διαφορετική άποψη, χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram για να μαθαίνετε τις τελευταίες ειδήσεις χωρίς λογοκρισία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала