Καρκίνος του εντέρου: Τα δημοφιλή ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.03.2022
Ο καρκίνος παραμένει παγκόσμια μάστιγα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξάλειψή του. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον καρκίνο, ένα δημοφιλές ποτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Ο καρκίνος είναι η πιο θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο.Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 έχασαν τη ζωή τους 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι προκαλεί τη νόσο, ωστόσο έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της θανατηφόρας ασθένειας.

Τα επιβλαβή αλκοολούχα

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς καρκίνων.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.03.2022
Καρκίνος του προστάτη: Το πρώιμο σημάδι ενώ κάθεστε και άλλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Σύμφωνα με τα ευρήματα που αναλύθηκαν από το AICR, μόνο τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα (45 γραμμάρια ή περισσότερο) αυξάνουν τον κίνδυνο.
Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί στους οποίους στηρίζεται η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και ορισμένων καρκίνων δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
«Η ασκαλεδεΰδη, ο κύριος και πιο τοξικός μεταβολίτης του αλκοόλ, διαταράσσει τη σύνθεση και την επισκευή του DNA και έτσι μπορεί να συμβάλει σε μια καρκινογόνο αλληλουχία», αναφέρει το AICR.

Πόσο αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουμε;

Συνιστάται στους άνδρες και τις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα σε τακτική βάση.
«Εάν πίνετε έως και 14 μονάδες την εβδομάδα, είναι καλύτερο να τις σπάσετε ισόποσα σε τρεις ή περισσότερες ημέρες» συμβουλεύει το NHS.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου καρκίνου του εντέρου

Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Εκτιμάται ότι περίπου 13 από τις 100 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου (περίπου 13%) συνδέονται με την κατανάλωση αυτών των κρεάτων.
Να σημειωθεί πως επεξεργασμένο κρέας είναι κάθε κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία για να διατηρηθεί ή/και να προσθέσει γεύση για παράδειγμα, μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα, κονσερβοποιημένο κρέας ή κοτομπουκιές.
καρκίνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.03.2022
Καρκίνος του προστάτη: Το «πρώτο σύμπτωμα» που δείχνει ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί στα οστά
Έτσι, συνιστάται η κατανάλωση 70 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος ή και λιγότερο.
Παχυσαρκία: Εκτιμάται ότι 11 από τους 100 καρκίνους του εντέρου (11%) συνδέονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία.
Παχύσαρκος ή υπέρβαρος θεωρείται ο άνθρωπος με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 και πάνω. Υπέρβαρος χαρακτηρίζεται κάποιος όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 30, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας https://www.express.co.uk/life-style/health/1574590/cancer-symptoms-alcohol-bowel-cancer-risk
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου είναι υψηλότερος σε άτομα που είναι παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υγιή ΔΜΣ προειδοποιεί η Cancer Research UK.
Μέτρηση πίεσης - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση

Την Κυριακή (27/2) η Ευρώπη αποφάσισενα απαγορεύσει το Sputnik επειδή εκφράζουμε μια διαφορετική άποψη, χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegramγια να μαθαίνετε τις τελευταίες ειδήσεις χωρίς λογοκρισία.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала