18:54 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Γεννημένος στις 8 Ιουνίου του 1920 στο Σούμι, ο Κοζεντούμπ κατετάγη στη Σοβιετική Αεροπορία το 1940 και μπήκε στην πρώτη γραμμή της μάχης την άνοιξη του 1943.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο σοβιετικός άσος Ιβάν Κοζεντούμπ κατέρριψε συνολικά 64 εχθρικά αεροπλάνα, αριθμός ρεκόρ για τον αριθμό των αεροπορικών νικών μεταξύ όλων των πιλότων από τις χώρες που συμμάχησαν εναντίον του Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ.

Ο Ιβάν Κοζεντούμπ, ένας από τους ελάχιστους σοβιετικούς πολίτες που έλαβαν τρεις φορές το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, συμμετείχε σε 120 αερομαχίες και ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το γεγονός πως μπορούσε να «σώσει» το όχημά του κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες.

Ο ιπτάμενος άσος της ΕΣΣΔ, ήταν ο πιο επιτυχημένος πιλότος των συμμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατάφερε να καταρρίψει συνολικά 64 αεροσκάφη Luftwaffe, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών Ju-87 και He-111, καθώς και μαχητικά Fw-190 και Bf-109.

​Ακόμη, κέρδισε και ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της εποχής, το Me-262.

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, ο αριθμός των αεροπορικών νικών του Κοζεντούμπ ανέρχεται σε 66, δεδομένου ότι ο σοβιετικός άσος κατέστρεψε δύο συμμαχικά αεροσκάφη ακόμη, τα αμερικανικά P-51 Mustangs, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου τον Απρίλιο του 1945.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιλότοι των ΗΠΑ έφταιγαν για το εν λόγω συμβάν, καθώς εκείνοι πέρασαν το La-7 του Κοζεντούμπ για εχθρικό αεροπλάνο, σύμφωνα με τον Ρώσο ιστορικό Νικολάι Ντομπρίκιν.

Η μάχη πραγματοποιήθηκε αφού ο άσος της Σοβιετικής Ένωσης αντιμετώπισε ξαφνικά ένα αμερικανικό B-17 και δύο μαχητικά P-51 Mustang.

Χαρακτηριστικό της ικανότητας του Κοζεντούμπ είναι πως συνολικά έλαβε μέρος σε 326 πολεμικές αποστολές και ενεπλάκη σε 120 αερομαχίες, δηλαδή σημείωνε -κατά μέσο όρο- μία κατάρριψη ανά 1,93 αερομαχίες.

Tags:
Αδόλφος Χίτλερ, Γερμανία, ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, νεοναζισμός, ναζισμός, Κόκκινος Στρατός, μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφος, αεροσκάφη, πιλότος, Σοβιετική Ένωση, ΕΣΣΔ, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK