08:52 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε πρόστιμο ύψους 2 εκατ. δολαρίων από δικαστή της Νέας Υόρκης επειδή χρησιμοποίησε το «Ίδρυμα Τραμπ» ως πολιτικό εργαλείο, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας.

Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Σαλιάν Σκάρπουλα, διέταξε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη να καταβάλει το ποσό των δύο εκατ. δολ. ως αποζημίωση επειδή χρησιμοποίησε το ίδρυμά του ως πολιτικό εργαλείο, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους περί φιλανθρωπίας.

«Διατάσσω τον κ. Τραμπ να πληρώσει το ποσό των δύο εκατ. δολ., τα οποία θα είχαν μεταφερθεί στους λογαριασμούς τους Ιδρύματος αν εξακολουθούσε να υφίσταται, κατ 'αναλογία στους εγκεκριμένους αποδέκτες», έγραψε η δικαστής Σκάρπουλα.

Η μήνυση υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2018 από το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Μπάρμπαρα Άντεργουντ, σχετικά με την υποψία πως το Ίδρυμα Τραμπ συγκέντρωνε πολιτικές δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου για τις αμερικανικές εκλογές του 2016, την οποία χαρακτήρισε ως «εκτεταμένο παράνομο πολιτικό συντονισμό».

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέημς δήλωσε σε δελτίο Τύπου της Πέμπτης ότι η απόφαση ήταν μια «σημαντική νίκη στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τα φιλανθρωπικά περιουσιακά στοιχεία και να αναγκάσουμε να λογοδοτήσουν εκείνους που εκμεταλλεύονται φιλανθρωπικές οργανώσεις για προσωπικό κέρδος».

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβιβαζόταν σε αυτήν την υπόθεση, σύναψε, όπως και τα τρία από τα παιδιά του (ο Ντόναλντ Τζ., ο Έρικ και η Ιβάνκα) συμβιβαστική συμφωνία με την εισαγγελέα Τζέιμς προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

​«Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο - ούτε επιχειρηματίας, ούτε υποψήφιος για το αξίωμα, ούτε καν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζέημς.

Η συμβιβαστική συμφωνία επιβάλλει επίσης «ένα καθεστώς περιορισμών» στη μελλοντική συμμετοχή του Τραμπ στην διοίκηση φιλανθρωπικών οργανώσεων.

«Σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική οργάνωση συμμετέχει ως διευθυντής θα πρέπει να έχει πλειοψηφία ανεξάρτητων διευθυντών, να συμμορφώνεται με το δίκαιο περί μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ενώ τέλος οφείλει να προσλαμβάνει τις υπηρεσίες μιας λογιστικής εταιρείας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιχορηγήσεων και των δαπανών του οργανισμού», σημειώνει το δελτίο τύπου.

«Αν ο κ. Τραμπ σχηματίσει ένα νέο φιλανθρωπικό ίδρυμα, ένας τέτοιος οργανισμός πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις και επίσης να ενημερώνει για τις οικονομικές του δραστηριότητες το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για μία περίοδο πέντε ετών», κατέληξε.

Ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως, ο Τραμπ χαρακτήρισε στο παρελθόν την υπόθεση ως υποκινούμενη από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Tags:
Νέα Υόρκη, πρόεδρος, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απάτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK