06:09 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ξέσπασε στις αρχές του 2018 και οδήγησε τις δύο χώρες σε μια πλήρη οικονομική αντιπαράθεση.

Μιλώντας για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αντπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Λιού Χι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας θα περιλαμβάνει υπηρεσίες που δεν θα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η τεχνολογία και η κυβερνο-ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιού Χι για να υπογράψει τη λεγόμενη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα στην επίλυση του «εμπορικού πολέμου» μεταξύ των δύο κρατών.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ξέσπασε στις αρχές του 2018 και οδήγησε τις δύο χώρες σε μια πλήρη οικονομική αντιπαράθεση, που έχει οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο χώρες και αύξησε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη..

Οι δύο πλευρές, στα μέσα του 2019, ξεκίνησαν τις συνομιλίες για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη διαμάχη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ), ο οποίος μας παρακολουθεί καθώς μιλάμε, και θα πάω στην Κίνα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σι, έναν πολύ καλό φίλο μου», δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας την Τετάρτη στην υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χι.

Τραμπ και Λιού Χι στη πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με Κίνα
© AFP 2020 / Saul Loeb
Τραμπ και Λιού Χι στη πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με Κίνα

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική και αξιοσημείωτη ευκαιρία», δήλωσε ο Τραμπ, πριν μιλήσει μπροστά σε κινέζους διαπραγματευτές και ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Μιλώντας για την συμφωνία, ο Τραμπ την χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλη και περιεκτική» και τόνισε πως η υπογραφή της είναι ένα «βήμα σημαντικό, που δεν έχει ληφθεί ποτέ με την Κίνα» και που θα διασφαλίσει το «δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο» μεταξύ των δύο χωρών.

«Μαζί, διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος», επεσήμανε, αναφερόμενος σε προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με τις υποτιθέμενες «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» του Πεκίνου.

Τραμπ και Λιού Χι στη πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με Κίνα
© AP Photo / Steve Helber
Τραμπ και Λιού Χι στη πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με Κίνα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χι δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία για να επιτύχουν μια «κερδοφόρα» εμπορική σχέση, παρά τις σημαντικές διαφορές στα οικονομικά και πολιτικά τους μοντέλα.

Στις παρατηρήσεις του την Τετάρτη, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους δασμούς έναντι της Κίνας έως ότου συμφωνηθεί η «Φάση 2».

«Διατηρούμε τους δασμούς προς το παρόν... αλλά συμφωνώ να τους αποσύρω όταν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τη δεύτερη φάση», δήλωσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν υποσχέθηκε ότι η επερχόμενη «Φάση 2» της εμπορικής συμφωνία θα περιλαμβάνει τη χαλάρωση των δασμών για τα αγαθά που αγοράζονται από την Κίνα, ενώ ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν περιμένει να υπάρξει μια «Φάση 3».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραμπ σε Παγκόσμια Τράπεζα: Σταματήστε να δανείζετε την Κίνα, έχει άφθονο χρήμα

ΗΠΑ - Κίνα: Ξεκινά το πραγματικό... Star Wars για τη διαστημική δύναμη

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, εμπορική συμφωνία, Εμπορικός πόλεμος, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK