15:06 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πριν από την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ το ειρηνευτικό σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή όπως δήλωσε, την Πέμπτη (23/01), ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη (23/01) ότι θα αποκαλύψει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή κάποια στιγμή πριν από την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Παλαιστίνιοι ίσως αντιδράσουν αρνητικά στο προτεινόμενο σχέδιο, αλλά το χαρακτήρισε «σπουδαίο» που θα μπορούσε να τους ωφελήσει.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είπε:

«Είναι ένα σπουδαίο σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο που πραγματικά θα λειτουργούσε».

Είπε επίσης ότι η διοίκησή του είχε σύντομες συνομιλίες με τους Παλαιστινίους και σκοπεύει να τους μιλήσει ξανά «σε μια [σύντομη] χρονική περίοδο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο πολιτικός αντίπαλος του και ηγέτης του κόμματος «Μπλε και Λευκό», Μπένι Γκάντς, αναμένεται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, την Τρίτη (28/01), για να συζητήσουν τα κοινά συμφέροντα περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι εικασίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το εν λόγω ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ θα προβλέπει την κυριαρχία του Ισραήλ σε όλους τους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης εκτός από 15, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz» του Ισραήλ. Θα εξασφάλιζε, επίσης, την κοιλάδα του Ιορδάνη ως τα ανατολικά σύνορα του Ισραήλ.

Το Ισραήλ συνέχισε να χτίζει οικισμούς στις κατεχόμενες περιοχές παρά τις αντιρρήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, επειδή αρνείται να αναγνωρίσει την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή ως ανεξάρτητη πολιτική και διπλωματική οντότητα.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επανειλημμένως υποσχεθεί να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη αν επανεκλεγεί στις εκλογές του Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Πούτιν ελπίζει σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ

Tags:
ειρηνευτικό σχέδιο, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ, Ισραήλ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK