00:48 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο στόλος των Boeing 737 Max έχει καθηλωθεί από τις 13 Μαρτίου 2019, μετά τις δύο αεροπορικές τραγωδίες που στοίχισαν τη ζωή σε 346 άτομα.

Οι New York Times επικαλούνται ανώνυμες πηγές που υποστηρίζουν ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσο η Boeing εσκεμμένα παραπλάνησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας στις ΗΠΑ όταν ζήτησαν την έγκριση για τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX.

Οι πηγές ισχυρίζονται ότι οι εισαγγελείς εστιάζουν, συγκεκριμένα, στο κατά πόσο ο κορυφαίος πιλότος της Boeing Μαρκ Φόρκνερ σκόπιμα είπε ψέματα στην FAA για το σύστημα ελιγμών MCAS, το νέο λογισμικό που θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο ως μέρος της αιτίας που οδήγησε στις αεροπορικές τραγωδίες των προηγούμενων δύο ετών με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. 

Σε μία σειρά εσωτερικών μηνυμάτων που χρονολογούνται από το 2016 και δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, ο Φόρκνερ είπε στον συνάδελφό του Πάτρικ Γκούσταβσον ότι «ουσιαστικά είπε (σ.σ. εν αγνοία του) ψέματα στους εκπροσώπους της ρυθμιστικής Αρχής».

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ο Φόρκνερ που πλέον έχει φύγει από την Boeing, «γνώριζε για την αλλαγή – κλειδί που επέτρεπε στο MCAS να τίθεται σε λειτουργία σχεδόν σε όλες τις φάσεις της πτήσης και δεν παρείχε αυτή την πληροφορία στην FAA» σύμφωνα με τους New York Times.

Οι δικηγόροι του Φόρκνερ, Ντέιβιντ Γκέργκερ και Ματ Χένεσι, από την πλευρά τους επέμειναν ότι ο πελάτης τους δεν παραπλάνησε την FAA καθώς, ισχυρίζεται ότι, απλά αντιδρούσε στην λανθασμένη λειτουργία του MCAS. 

«Ο Μαρκ δεν είπε ψέματα σε κανέναν. Έκανε τίμια τη δουλειά του και η επικοινωνία του με την FAA ήταν ειλικρινής. Ως βετεράνος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την ασφάλεια άλλων πιλότων ή των επιβατών. Αυτό θα αποδείξει κάθε δίκαιη έρευνα» ανέφεραν οι δικηγόροι.

Σε email στην FAA το 2016, ο Φόρκνερ φέρεται να ζήτησε από τον ρυθμιστή «να διαγράψει» το MCAS καθώς όπως ισχυρίστηκε «απέχει πολύ από την κανονική λειτουργία στον φάκελο».

Η FAA δεν έχει σχολιάσει σχετικά, ενώ ο εκπρόσωπος της Boeing Γκόρντον Τζοντρό αναφέρει σε ανακοίνωση ότι η εταιρεία «συνεργάζεται με τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την κριτική κατά της Boeing, όταν εκατοντάδες εσωτερικά μηνύματα αποκάλυψαν πως η εταιρεία είχε επιχειρήσει να αποφύγει κανονιστικό έλεγχο εν μέσω πυρών των υπαλλήλων για το 737 MAX, της FAA και άλλους.

Επίσης έρχεται μετά τις συστάσεις της Boeing για επιπλέον εκπαίδευση των πιλότων στα 737 MAX και ένα μήνα μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Ντένις Μιούλενμπουργκ λόγω των χειρισμών του στην κρίση.

Tags:
τραγωδία, συντριβή αεροσκάφους, αεροπορία, έρευνα, ΗΠΑ, Boeing, Boeing 737 MAX 8
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK