05:00 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε βέτο σε ψήφισμα του Κογκρέσου, που απαιτεί την έγκριση του Σώματος για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον άλλων κρατών.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε, τον περασμένο Μάρτιο, ψήφισμα στο πλαίσιο του Νόμου περί Πολεμικών Δυνάμεων του 1973, απαιτώντας από τον Πρόεδρο να λάβει την έγκριση του Σώματος πριν διατάξει στρατιωτικές ενέργειες εναντίον άλλων κρατών.

Εντούτοις, ο Τραμπ πρόβαλε βέτο κατά της συγκεκριμένης κίνησης και ο Λευκός Οίκος, σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «το Κογκρέσο θα έπρεπε να μην είχε εγκρίνει το εν λόγω ψήφισμα».

Ακόμα, στην ανακοίνωση προστίθεται το εξής:

«Αυτό ήταν ένα πολύ προσβλητικό ψήφισμα, το οποίο εισήχθη από τους Δημοκρατικούς ως μέρος μιας στρατηγικής ώστε να κερδίσουν τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, διαιρώντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα «βασίστηκε σε παρανοήσεις των γεγονότων και του νόμου», συμπληρώνοντας ότι η εντολή του στις 3 Ιανουαρίου για δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, στη Βαγδάτη, εγκρίθηκε πλήρως από τον εν λόγω νόμο, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος στο πλαίσιο της Εξουσιοδότησης για Χρήση Στρατιωτικής Δύναμης στο Ιράκ και του Άρθρου ΙΙ του Συντάγματος».

Ο δημοσιογράφος του «Politico», Άντριου Ντεζιντέριο, έγραψε στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πως είχε πληροφορίες ότι «η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν για να παρακάμψει το βέτο».

Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων, σε αντίθεση με την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Ακόμα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση που απευθύνεται άμεσα στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Τραμπ προέτρεψε το ανώτερο νομοθετικό σώμα να μην παρακάμψει το βέτο του, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα είναι «περιττό και επικίνδυνο».

Αφού εξέθεσε την υπόθεση της κυβέρνησης σχετικά με το γιατί ο Σολεϊμανί έπρεπε να σκοτωθεί, ο Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο σκοπός του ψηφίσματος είναι αμφιλεγόμενος.

Ο Νόμος περί Πολεμικών Δυνάμεων του 1973 θεσπίστηκε κατά τις τελευταίες ημέρες του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης των μελλοντικών Προέδρων να εμπλέξουν τις ΗΠΑ μονομερώς σε μια μεγάλη σύγκρουση, όπως έκανε ο Λίντον Τζόνσον το 1964.

Tags:
ψήφισμα, Ιράν, Αμερικανικό Κογκρέσο, βέτο, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK