05:26 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στοπ στον Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να βάλουν δύο Αμερικανοί νομοθέτες, γι' αυτό κατέθεσαν νομοσχέδιο έτσι ώστε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να μην αποσύρεται από διεθνείς Συνθήκες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη (21/05), για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών (Open Skies Treaty) οδήγησε δύο Αμερικανούς νομοθέτες να καταθέσουν νομοσχέδιο το οποίο μπλοκάρει τον Αμερικανό Πρόεδρο από το να αποχωρεί από Συνθήκες δίχως την έγκριση του Κογκρέσου.

«Ο γερουσιαστής, Έντουαρντ Μάρκι, και το μέλος του Κογκρέσου, Τζίμι Πανέτα, εισήγαγαν σήμερα τον νόμο για την "Πρόληψη των ενεργειών που υπονομεύουν την ασφάλεια χωρίς έγκριση (PAUSE)", ώστε να αποτρέψει έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ από το να αποσύρεται από τις διεθνείς συνθήκες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πρώτου νομοθέτη.

Επίσης, τονίζεται πως η «απερίσκεπτη» απόσυρση του Τραμπ θα εμπόδιζε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον περιορισμό του ρωσικού στρατού και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα συμφέροντα της χώρας και των συμμάχων της στο άμεσο μέλλον. 

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τη Μη Διάδοση και τον Έλεγχο των Όπλων, Βλαντιμίρ Ερμάκοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη ειδοποίηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, ενδεχόμενη απόσυρση από τις ΗΠΑ θα ήταν λυπηρή εάν συνέβαινε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ρωσικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής, Λεονίντ Σλούτσκι, σχολιάζοντας το σχέδιο των ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει το δικό της πλάνο ώστε να ανταποκριθεί σε αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών.

Ακόμα, υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ θα ήταν «μια καταστροφική απόφαση, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το στρατιωτικό σύστημα ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διευκρίνισε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών εντός έξι μηνών από την Παρασκευή, αλλά θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόσυρση εάν «η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως» με τη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα «έχει μετατρέψει σε όπλο τη Συνθήκη, καθιστώντας την ως εργαλείο εκφοβισμού και απειλής».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση ή διευκρίνιση από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιες δηλώσεις -για να το θέσουμε ήπια- δεν αρκούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις προθέσεις της πλευράς των ΗΠΑ».

Η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2002, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια των 34 κρατών που συμμετέχουν.

Tags:
συνθήκη, Νομοσχέδιο, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK