05:54 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το επίσημο αίτημα αποχώρησης από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών θα υποβληθεί από τις ΗΠΑ, την Παρασκευή (22/05), όπως ενημέρωσε το Πεντάγωνο, την Πέμπτη (21/05).

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε, την Πέμπτη (21/05), πως η χώρα θα υποβάλει αίτημα αποχώρησης από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών (Open Skies Treaty) την Παρασκευή (22/05). 

Σε μια ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι «η Ρωσία χρησιμοποίησε όλο και περισσότερο τη Συνθήκη για να υποστηρίξει αφηγήσεις προπαγάνδας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων της και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για στρατιωτική στόχευση εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων μας».

Ακόμα, στην αμερικανική ανακοίνωση τονιζόταν πως «η Ρωσία παραβίασε συνεχώς τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης».

Την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Ερμακόφ, επικεφαλής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συνθήκη, θα είναι «λυπηρό».

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε το εξής:

«Εάν συμβεί αυτό, φυσικά θα είναι πολύ λυπηρό. Δυστυχώς, όμως, συμβαδίζει με τη γενική πολιτική της τρέχουσας διοίκησης των ΗΠΑ [η οποία στοχεύει] να εκτροχιάσει όλες τις συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων. Αυτή η συνθήκη είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Πάντως, δύο Αμερικανοί νομοθέτες ανέλαβαν πρωτοβουλία προκειμένου να σταματήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο από το να αποσύρεται από διεθνείς Συνθήκες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Tags:
συνθήκη, Πεντάγωνο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK