16:40 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ένταση με την Κίνα προχωρώντας σε μέτρα κατά αξιωματούχων του Πεκίνο, με αφορμή την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στην παροχή βίζας σε αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος με αφορμή την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. 

Ο Πομπέο είπε αξιωματούχοι, νυν και πρώην, άμεσα υπεύθυνοι ή συνένοχοι για «υπονόμευση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ» ή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ημιαυτόνομη περιοχή θα απαγορευθεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ήταν υπεύθυνοι για την αφαίρεση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ. Σήμερα, αναλαμβάνουμε δράση για να κάνουμε ακριβώς αυτό» δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην Κοινή Διακήρυξη Κίνας και Βρετανίας του 1984, την οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, παραβιάζει η Κίνα. Η Διακήρυξη αφορά την υπόσχεση του Πεκίνου να διατηρήσει το Χονγκ Κονγκ αυτόνομο, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας που θεσπίστηκε πρόσφατα από την Κίνα παραβιάζει αυτή τη δέσμευση.

Ο νόμος απαγορεύει την προδοσία και άλλες αποσχιστικές δραστηριότητες στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ιστορικά είχε νόμους ξεχωριστούς από εκείνους στην ηπειρωτική Κίνα.

Tags:
βίζα, ΗΠΑ, Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK