10:59 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, τάχθηκε υπέρ της άμεσης επέκτασης του εμπάργκο όπλων στο Ιράν. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας σύγκρουσης στην περιοχή.

Υπέρ της άμεσης επέκτασης του εμπάργκο όπλων στο Ιράν τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επεκτείνει το εμπάργκο όπλων στο Ιράν για να αποτραπεί μια περαιτέρω σύγκρουση στην περιοχή» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστεύει ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει για ειρηνικούς σκοπούς κάθε όπλο που θα λάβει» έσπευσε να προσθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο στις μεταφορές όπλων από και προς το Ιράν εκπνέει τον Οκτώβριο του 2020. Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια απροσδιόριστης διάρκειας παράταση, καθώς ισχυρίζονται ότι το Ιράν επανειλημμένως παραβιάζει το εμπάργκο.

«Η άρση του εμπάργκο θα ενισχύσει το (σ.σ. ιρανικό) καθεστώς και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή» είχε δηλώσει πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ασιατική χώρα, Μπράιαν Χουκ.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, το εμπάργκο όπλων έχει περιορίσει την ικανότητα της Τεχεράνης, η οποία αδυνατεί «να αναβαθμίσει τα οπλικά της συστήματα, να εξαγάγει τις τεχνολογίες της, καθώς και να βελτιώσει τις ναυτικές ικανότητές της».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ–Ιράν διερρήχθησαν το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 και την επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων.

Έναν χρόνο αργότερα, η Τεχεράνη ξεκίνησε τη μερική αναστολή της τήρησης των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας, παρά την περί αντιθέτου επιθυμία της.

Tags:
εμπάργκο, όπλα, όπλο, κυρώσεις κατά Ιράν, Ιράν, ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK