04:37 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (228)
0 0 0
Βρείτε μας

Συνάντηση είχε, την Πέμπτη (23/07, τοπική ώρα), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο, με τους οποίους συνομίλησε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συναντήθηκε, την Πέμπτη (23/07, τοπική ώρα), με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αρχικά, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Μάλιστα, ο Πενς έγραψε στο Twitter το εξής:

«Η Αμερική θα παραμείνει σταθερή με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκκληση για την Αγία Σοφία να παραμείνει προσιτή ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστης. Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ. Λατρεύουμε την πίστη και τα φιλανθρωπικά έργα των 1,5 εκατ. μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ». 

Στη συνέχεια, ο Τραμπ κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο γραφείο και για 15 λεπτά συνομίλησαν, πέρα από το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, για όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επισημαίνεται πως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Μάλιστα, ο Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, καθώς είπε πως είναι αρωγός τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Ελληνισμού.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στον Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών».

​Ρωσική Εκκλησία: Λυπούμαστε που δεν ακούστηκαν τα λόγια του πατριάρχη Κυρίλλου

Τη θλίψη της για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή, με ανακοίνωσή της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ειδικότερα, σε αυτή τονίζεται το εξής:

«Λυπούμαστε που δεν εισακούστηκαν τα λόγια του πατριάρχη Κυρίλλου και η Αγία Σοφία ξαναγίνεται τζαμί».

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, είχε κάνει έκκληση να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό.

«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας» δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα δείξει σύνεση.

Θέμα:
Αγία Σοφία (228)
Tags:
Τουρκία, Αγία Σοφία, Μάικ Πενς, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK