21:17 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (91)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε «ουσιαστική πιθανότητα» πως αυτό που περιγράφεται ως «δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι, προήλθε από «ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους» αναφέρθηκε, την Τετάρτη (09/09, τοπική ώρα), ο Μάικ Πομπέο παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία απόδειξη για την υποτιθέμενη «δηλητηρίαση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε, την Τετάρτη (09/09, τοπική ώρα), ότι υπάρχει «ουσιαστική πιθανότητα» πως αυτό που περιγράφεται ως «δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι, να προήλθε από «ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους». 

Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή του Μπεν Σαπίρο, ο Πομπέο επανέλαβε ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ «έχουν καταστήσει ξεκάθαρα» στη Ρωσία τις προσδοκίες τους ότι «θα λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι» για την υπόθεση του Ναβάλνι.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Νομίζω ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν αυτό το είδος ενέργειας γι' αυτό που είναι, και όταν βλέπουν την προσπάθεια να δηλητηριάσουν έναν αντιφρονούντα και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ουσιαστική πιθανότητα ότι αυτό προήλθε πραγματικά από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι καλό για τον ρωσικό λαό. Θεωρώ ότι δεν είναι καλό για τη Ρωσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα του «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το ποιος ήταν επίσης υπεύθυνος».

Τα σχόλιά του έρχονται ύστερα από εκείνα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία απόδειξη για την υποτιθέμενη «δηλητηρίαση».

Ο Τραμπ είπε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει την κατάσταση «πολύ σοβαρά», σημειώνοντας ότι δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα γερμανικά αποτελέσματα.

Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί στο Ομσκ, όπου ο Ρώσος πολιτικός έλαβε, αρχικά, φαρμακευτική αγωγή έπειτα από την αδιαθεσία του, στις 20 Αυγούστου, δεν βρήκαν ίχνη τοξικών ουσιών στον οργανισμό του.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επεσήμανε ότι οι γερμανικοί ισχυρισμοί δεν συνοδεύονταν από αποδεικτικά στοιχεία, προτρέποντας το Βερολίνο να δώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμών και των «αποδεικτικών στοιχείων» που έλαβε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία, στις 20 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια πτήσης του στη Ρωσία και ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Ομσκ και έτσι η προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Δύο ημέρες αργότερα, όταν οι γιατροί ήταν σίγουροι για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, έδωσαν το «πράσινο φως» και έτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ένα εθνικό στρατιωτικό εργαστήριο βρήκε ίχνη νευρικού παράγοντα από την ομάδα Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Ναβάλνι.

Μάλιστα, το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ανέφερε, τη Δευτέρα (07/09), ότι η κατάσταση του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί και βγήκε από το τεχνητό κώμα.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (91)
Tags:
Αλεξέι Ναβάλνι, Μάικ Πομπέο, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK