17:07 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Για σύναψη νέας συμφωνίας του Ιράν με τις ΗΠΑ και, μάλιστα, «πολύ γρήγορα» έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη (10/09), σε περίπτωση επανεκλογής του στην Προεδρία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη (10/09) πως το Ιράν θα υπογράψει πολύ γρήγορα νέα συμφωνία με την Ουάσινγκτον μετά την επανεκλογή του. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε:

«Εάν κερδίσουμε τις εκλογές, το Ιράν θα έρθει και θα υπογράψει συμφωνία μαζί μας πολύ γρήγορα. Θα έλεγα μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά ας δώσουμε στον εαυτό μας έναν μήνα».

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), δηλαδή από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, στις 8 Μαΐου 2018, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη «προώθηση πυρηνικών όπλων και τα μέσα παράδοσής τους» εκ μέρους της Τεχεράνης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έχει δηλώσει πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Ωστόσο, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ανοιχτά ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον να επικαλεστεί τον μηχανισμό του snapback για επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν παραβίαζε πραγματικά το JCPOA, το οποίο τηρείται από τις υπόλοιπες χώρες.

«Θα μειώσουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε, επίσης, πως η κυβέρνησή του σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Ειδικότερα, ο Τραμπ είπε:

«Στο Ιράκ θα έχουμε περίπου 2.000 στρατιώτες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Περίπου 5.200 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ιράκ και η τοποθέτησή του έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που έγινε, την προηγούμενη ημέρα, από τον αρχηγό της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγό Φρανκ ΜακΚένζι.

Συγκεκριμένα, ο ΜακΚένζι, κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι η χώρα θα μειώσει την παρουσία των στρατευμάτων της στο Ιράκ σε 3.000.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμφωνία, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK