18:15 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ως «ανοιχτή πόρτα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» χαρακτήρισε, την Παρασκευή (11/09), ο Μάικ Πομπέο τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ισραήλ τόσο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και με το Μπαχρέιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε, την Παρασκευή (11/09), ότι είναι πεπεισμένος ότι οι δύο πρόσφατα αραβικές ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ θα ανοίξουν τον δρόμο και για νέες με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή. 

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Πομπέο ανέφερε:

«Οι δύο ειρηνευτικές συμφωνίες ανοίγουν νέες δυνατότητες για ειρήνη και ευημερία. Από τα πρόσφατα ταξίδια μου στην περιοχή, υπάρχει σαφής δυναμική για μια νέα Μέση Ανατολή. Ευχαριστώ τον Βασιλιά Χαμάντ και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που έχουν το θάρρος να αλλάξουν τη μοίρα των εθνών».

Η τοποθέτηση του Πομπέο έγινε μετά την ανακοίνωση ότι το Μπαχρέιν και το Ισραήλ συμφώνησαν να δημιουργήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, καθώς ανάλογη συμφωνία επετεύχθη, τον περασμένο μήνα, μεταξύ του εβραϊκού κράτους και εκείνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν, την Παρασκευή (11/09), με κοινή δήλωσή τους ότι συναίνεσαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και ότι θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία, την επόμενη εβδομάδα, στην Ουάσινγκτον.

Ως εκ τούτου, το Μπαχρέιν ακολουθεί λοιπόν τον γείτονά του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κατέληξαν επίσης σε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, τον περασμένο μήνα.

Έτσι, και οι δύο ιστορικές συμφωνίες θα υπογραφούν σε τελετή του Λευκού Οίκου την Τρίτη (15/09).

Tags:
ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συμφωνία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK