13:07 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ τέθηκε στο επίκεντρο από τον γερουσιαστή, Ρον Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε, την Παρασκευή (11/09), πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εναλλακτική λύση αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να την κλείσει.

Παρ' όλο που οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από το 1952, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας γίνονται όλο και πιο αντιφατικά. 

Έτσι, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρον Τζόνσον, δήλωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εναλλακτική λύση αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλείσει τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ανέφερε, την Παρασκευή (11/09), στο «Washington Examiner»:

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο Ιντσιρλίκ. Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά πιστεύω, από μια αμυντική στάση, ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν δεν είναι καλή. Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση».

Ο ίδιος, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη, πρόσθεσε το εξής:

«Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται σίγουρα».

Ωστόσο, ο Τζόνσον δεν είπε τίποτα για τα περίπου 150 πυρηνικά όπλα που έχουν αποθηκεύσει οι ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ.

Υπενθυμίζεται ότι η ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας είναι το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο μπορούν να ελλιμενιστούν αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Ακόμα, δίπλα στην εγκατάσταση της Σούδας βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων, το οποίο χρησιμοποιείται και ως αεροπορική βάση από την Πολεμική Αεροπορία.

Ο Αϊκάν Ερντεμίρ, Τούρκος αναλυτής στο think tank του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην νομοθέτης, δήλωσε στο προαναφερθέν μέσο μαζικής ενημέρωσης το εξής:

«Αυτό συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, σταδιακά. Σίγουρα θα υποστήριζα ότι δεν είναι τίποτα νέο, αλλά μπορεί να αλλάζει ποιοτικά όσον αφορά στη φύση και στην έκταση της παρουσίας και των επενδύσεων των ΗΠΑ σε αυτό».
Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία, Ιντσιρλίκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK