20:22 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Διάταγμα με στόχο τη μείωση των φαρμάκων υπέγραψε, την Κυριακή (13/09, τοπική ώρα), ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως «οι ημέρες της παγκόσμιας ελευθερίας με έξοδα της Αμερικής έχουν τελειώσει».

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, την Κυριακή (13/09, τοπική ώρα), έκανε γνωστό πως υπέγραψε διάταγμα με στόχο τη μείωση των τιμών στα φάρμακα. 

Συγκεκριμένα, στη δημοσίευσή του αναφέρει το εξής:

«Μόλις υπέγραψα ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα για χαμηλότερες τιμές φαρμάκων! Το διάταγμα "My Favoured Nation" θα εξασφαλίσει ότι η χώρα μας θα έχει την ίδια χαμηλή τιμή που δίνει η Big Pharma σε άλλες χώρες. Οι ημέρες της παγκόσμιας ελευθερίας με έξοδα της Αμερικής έχουν τελειώσει».

​Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του διατάγματος στο tweet του, αλλά το σχετικό κείμενο στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι το ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενο σύστημα «Medicare» για άτομα άνω των 65 ετών, θα κατέβαλε την «πιο ευνοϊκή για το έθνος» τιμή ή τη χαμηλότερη διαθέσιμη σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με «συγκρίσιμο» επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

Στο προοίμιο του διατάγματος γίνεται σαφές το εξής:

«Οι Αμερικανοί πληρώνουν περισσότερα κατά κεφαλήν για συνταγογραφούμενα φάρμακα από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης χώρας στον κόσμο. Είναι απαράδεκτο οι Αμερικανοί να πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια ακριβώς φάρμακα, που συχνά παρασκευάζονται στα ίδια ακριβώς μέρη. Οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ρυθμίζουν τις τιμές των φαρμάκων μέσω διαπραγματεύσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν τις τιμές ευκαιρίας, αφήνοντας τους Αμερικανούς να καλύψουν τη διαφορά - επιδοτώντας αποτελεσματικά την καινοτομία και τα φάρμακα χαμηλότερου κόστους για τον υπόλοιπο κόσμο».

Το εν λόγω διάταγμα δεν είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ εναντίον της «Big Pharma» καθώς, τον Ιούλιο, υπέγραψε τέσσερις εκτελεστικές εντολές με σκοπό τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μεταξύ άλλων επιτρέποντας εκπτώσεις και την εισαγωγή φθηνότερων προϊόντων από το εξωτερικό.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2018 κατηγόρησε τις ξένες εταιρείες για αύξηση των τιμών στην αγορά των ΗΠΑ, χρεώνοντας πολύ περισσότερα για φάρμακα απ' ό,τι σε άλλες χώρες.

Πάντως, ο εμπορικός σύλλογος των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών τόνισε, στις 6 Αυγούστου, μέσω του διευθύνοντα συμβούλου του, Στίφεν Ουμπλ, το εξής:

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα τεράστιο αντικίνητρο για επενδύσεις σε έρευνα και κατασκευή βιοφαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ».
Tags:
διάταγμα, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, τιμή, φάρμακα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK