00:50 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τον Αύγουστο την πρόταση των ΗΠΑ για παράταση του ιρανικού εμπάργκο όπλων στο πλαίσιο του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης για πυρηνικά του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προκειμένου να εισαγάγουν ψήφισμα στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, ώστε να συνεχίσουν το ιρανικό εμπάργκο όπλων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, την Τετάρτη. 

«Θα επιστρέψουμε στα Ηνωμένα Έθνη για να επιβάλουμε εκ νέου κυρώσεις, έτσι ώστε το εμπάργκο όπλων [στο Ιράν] να γίνει μόνιμο, την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο για την παράταση του εμπάργκο όπλων προς την Τεχεράνη τον Αύγουστο, ο Τραμπ δήλωσε: «Λοιπόν, ξέραμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά θα κάνουμε ένα snapback. Θα το παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα».

Ο «μηχανισμός snapback», στον οποίο αναφέρθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA). Προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν σε περίπτωση παραβίασης των πυρηνικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας και εάν οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι υπογράφοντες δεν επιλυθούν σε περίοδο 30 ημερών από επιτροπή επίλυσης διαφορών.

Tags:
ψήφισμα, κυρώσεις, εμπάργκο, ΗΠΑ, Ιράν, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK