21:54 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (177)
0 11
Βρείτε μας

«Όχι» σε εμπλοκή τρίτων χωρών και κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζήτησε, την Κυριακή (27/09, τοπική ώρα), το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με σχετική ανακοίνωσή του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε, την Κυριακή (27/09, τοπική ώρα), την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σε κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, ταυτόχρονα, απέρριψε την εμπλοκή τρίτων χωρών στο ζήτημα. 

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκους, επισήμανε:

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυστηρά αυτή την κλιμάκωση της βίας. Ο αναπληρωτής υπουργός, [Στίβεν] Μπίγκαν, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν, και παρότρυνε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους δεσμούς άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά και η μη βοηθητικές ρητορικές και δράσεις, που αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή».

Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν με τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ, που εκτός από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη Γαλλία και τη Ρωσία, με στόχο να «επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Ακόμα, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν περαιτέρω τη δέσμευσή τους να «βοηθήσουν τις πλευρές να επιτύχουν μια ειρηνική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης».

Μάλιστα, η Ουάσινγκτον απέρριψε την εμπλοκή τρίτων μερών, αφού η Ορτάγκους τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην κλιμακούμενη βία από εξωτερικά μέρη θα ήταν βαθιά μη βοηθητική και θα επιδεινώσει μόνο την περιφερειακή ένταση».
Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (177)
Tags:
ΗΠΑ, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK