07:53 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ως εξαρχής καταδικασμένη χαρακτήρισε την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την επέκταση της συμφωνίας New START, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, σχολίασε την τελευταία πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για παράταση κατά ένα έτος, της συμφωνίας New START χωρίς καμία προϋπόθεση.

Όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ρωσική πρόταση είναι «εξαρχής καταδικασμένη».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει νωρίτερα την παράταση της New START για ένα έτος σε αντάλλαγμα η Μόσχα και η Ουάσινγκτον να "παγώσουν" τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» ανέφερε αρχικά σε tweet το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.

​Στη συνέχεια, η Ουάσινγκτον αναφέρει πως αυτό «θα ήταν μια νίκη και για τις δύο πλευρές και πιστεύαμε ότι οι Ρώσοι ήταν πρόθυμοι να αποδεχθούν αυτήν την πρόταση».

Είσης, ο κ. Ο' Μπράιεν πρόσθεσε πως «η απάντηση του Προέδρου Πούτιν σήμερα για την επέκταση της New START χωρίς να "παγώσει" τις πυρηνικές κεφαλές, είναι εξαρχής καταδικασμένη».

​«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αστειεύονται με τον έλεγχο των όπλων που θα κρατήσει ολόκληρο τον κόσμο ασφαλή. Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επανεκτιμήσει τη θέση της πριν ξεκινήσει ένας δαπανηρός αγώνας» κατέληξε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Πούτιν: Η Ρωσία διαθέτει νέα όπλα που δεν έχουν οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε πως η χώρα του διαθέτει νέα όπλα που δεν έχουν οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό της, αλλά είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα με την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ζήτησε να συζητηθούν όλες οι παράμετροι ελέγχου των όπλων κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία έχει εκπληρώσει τον σκοπό της χωρίς να προκύψουν προβλήματα, προσθέτοντας πως θα ήταν λυπηρό να λυθεί, χωρίς να υπάρξει μία νέα.

Μάλιστα, προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, να διατυπώσει τις ρωσικές θέσεις επί του ζητήματος, να τις παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιχειρήσει να λάβει, το συντομότερο δυνατό, μία απάντηση από την άλλη πλευρά. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποσχέθηκε πως θα το κάνει «το συντομότερο δυνατό».

Η εν λόγω συμφωνία είχε υπογραφεί το 2010 μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και έχει ως στόχο να μειώσει στο ήμισυ τον αριθμό των στρατηγικών όπλων, αλλά και να ορίσει νέα προγράμματα για την επίβλεψη της διαδικασίας και έχει ισχύ έως και τον Φεβρουάριο του 2021.

Tags:
πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία, παράταση, συμφωνία START, new START, συνθήκη, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK