07:40 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Το Ιράν ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων που του είχε επιβληθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις όπλων στο Ιράν θα παραβίαζαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα οδηγούσαν σε κυρώσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν για την επιβολή κυρώσεων σε κάθε άτομο ή οντότητα που συμβάλλει ουσιαστικά στην προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων προς ή από το Ιράν» επεσήμανε αρχικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως: «κάθε έθνος που επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα πρέπει να αποφύγει τις συναλλαγές με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα με το Ιράν».

Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη έκανε γνωστό πως τερματίστηκε το εμπάργκο όπλων που πήγαζε από την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την ΕΕ.

«Από σήμερα, όλοι οι περιορισμοί στη μεταφορά των όπλων, οι σχετιζόμενες δραστηριότητες και οι οικονομικές υπηρεσίες προς και από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν την είσοδο ή τη μεταφορά μέσω εδαφών των μόνιμων μελών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες είχαν επιβληθεί σε αριθμό Ιρανών πολιτών και αξιωματικών του στρατού, τερματίζονται αυτόματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καμία ιδιαίτερη ενέργεια δεν ήταν αναγκαία από την ιρανική πλευρά καθώς το εμπάρκο αίρεται αυτόματα εάν δεν υπάρξει παράταση ή επιπλέον κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνει η Τεχεράνη, πλέον έχει τη δυνατότητα νέας αμυντικής πολιτικής που θα βασίζεται στις δικές της αποφάσεις.

«Επομένως, από σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να προμηθευτεί αναγκαία όπλα και εξοπλισμό από οποιαδήποτε πηγή χωρίς νομικούς περιορισμούς και να βασίζεται αποκλειστικά στις δικές της αμυντικές ανάγκες και θα μπορεί επίσης να εξάγει αμυντικούς εξοπλισμούς βάσει των πολιτικών της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Tags:
εμπάργκο, οπλοστάσιο, όπλα, όπλο, κυρώσεις κατά Ιράν, κυρώσεις, Μάικ Πομπέο, πομπέο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK