01:29 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Πληροφοριοδότης αποκάλυψε πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA κατασκόπευσε σκανδιναβικές χώρες και υπηρεσίες. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA χρησιμοποίησε τη συνεργασία ΗΠΑ - Δανίας για να κατασκοπεύσει υπουργεία-κλειδιά και ιδιωτικές εταιρείες στη Δανία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που μετέδωσε το Danish Radio επικαλούμενο μία αυστηρώς εμπιστευτική έκθεση από πληροφοριοδότη εντός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας (FE).

Μεταξύ άλλων, η έκθεση προειδοποιεί την ηγεσία του FE για πιθανές παρανομίες, στο πλαίσιο της συνεργασίας πληροφοριών, με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών από τα καλώδια ίντερνετ της χώρας. Η έκθεση αποκάλυψε, επίσης, απόπειρες κατασκοπείας εναντίον των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Δανίας, καθώς και κατά της Νορβηγίας και Σουηδίας. 

Η NSA απέκτησε πρόσβαση σε καλώδια οπτικών ινών και ένα κέντρο δεδομένων στο νησί Amager, νότια της Κοπεγχάγης. Από εκεί, παρακολουθούσε την ολλανδική, τη νορβηγική, τη γαλλική και τη γερμανική κυκλοφορία δεδομένων και τα δανικά πολιτικά κόμματα.

Μια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι η NSA ενεπλάκη και στον διαγωνισμό που έκανε η Δανία για την αγορά νέων F-16. Στον διαγωνισμό μαχητικών αεροσκαφών, η σουηδική αμυντική εταιρεία Saab ήταν ένας από τους διεκδικητές. Μετά από έντονες συζητήσεις και πολλές αντιπαραθέσεις, η δανική κυβέρνηση τελικά κατέληξε σε 27 μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ.

Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να επισημάνει το πρόβλημα στη διοίκηση, ο πληροφοριοδότης ειδοποίησε την εποπτική αρχή της FE, την ΤΕΤ. Σύμφωνα με την TET, η διοίκηση της FE «απέτυχε να παρακολουθήσει ή να διερευνήσει περαιτέρω ενδείξεις κατασκοπείας». Ο Δανός υπουργός Άμυνας απέλυσε πέντε άτομα στην ηγεσία της Υπηρεσίας.

«Βασικά, είναι σοκαριστικό, διότι η Αρχή που έπρεπε να προστατεύσει τη Δανία βοήθησε στην υπονόμευση της ασφάλειας των ζωτικών συμφερόντων της Δανίας» δήλωσε ο Jens Elo Rytter, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Δεν θα εκπλαγώ αν οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν νορβηγικούς στόχους, όπως ξέρουμε ότι το έχουν πράξει ενάντια στους αρχηγούς κυβερνήσεων των συμμαχικών χωρών στο παρελθόν» δήλωσε ο Νορβηγός βουλευτής Freddy André Stvstegård του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος.

Tags:
κατασκοπεία, NSA, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK