00:52 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Αμερικανικές εκλογές (315)
0 0 0
Βρείτε μας

Αστοχίες και ελαττώματα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της Πενσιυλβάνια κατά τις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές φέρεται να εντόπισε ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, εγείροντας έτσι ερωτήματα για το ενδεχόμενο χειραγώγησης των ψήφων.

Ένας εμπειρογνώμονας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ έχει αποκαλύψει κενά ασφαλείας στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Πενσυλβάνια.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός αναλυτής Ρον Γουότκινς αποκάλυψε ότι οι ψήφοι που προσμετρήθηκαν ηλεκτρονικά και πιθανώς τα κλειδιά ασφαλείας μεταφέρονται σε απλές μονάδες flash USB, πολλές από τις οποίες είχαν κλαπεί πάνω από έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που έγιναν στις 3 Νοεμβρίου.

Ακόμα, ο ίδιος, με δηλώσεις του στο δίκτυο One America News (OAN), ανέφερε πως προσδιόρισε τη φυσική ασφάλεια της συσκευής και την πρόσβαση στον διαχειριστή ως βασικές ευπάθειες του συστήματος.

Ένα άλλο σημείο ήταν ότι οι ψήφοι μεταφέρονται από μηχανισμούς διαλογής σε ανώτερους εκλογικούς υπαλλήλους σε μονάδες flash USB και ο ειδικός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτές ήταν εύκολο να παραβιαστούν.

Ο Γουότκινς, μάλιστα, αναρωτήθηκε το εξής:

«Τίθεται το ζήτημα του ατόμου που βρίσκεται μέσα στη μηχανή διαλογής, που είναι απλώς ένας κανονικός υπολογιστής με Windows 10, και χειραγωγεί τις ψήφους πριν μεταφερθούν με τη μονάδα USB flash; Στη συνέχεια, τίθεται το επόμενο ζήτημα, το οποίο είναι τώρα οι ψήφοι στη μονάδα flash USB, πώς φτάνει αυτή η μονάδα flash USB στον επίτροπο της κομητείας ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί να αποδεχθεί τη μονάδα flash USB; Στέλνεται η ίδια μονάδα flash USB;».

Επίσης, ο ειδικός επεσήμανε ότι αξιωματούχοι της κομητείας θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα αποτελέσματα πριν τα αναφέρουν σε κρατικό επίπεδο.

Μια αναφερόμενη «δυσλειτουργία» στις μηχανές ψηφοφορίας της Dominion, στην κομητεία Άντριμ της Πολιτείας του Μίσιγκαν μετέφερε 6.000 ψήφους που είχαν υποβληθεί για τον Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του Τζο Μπάιντεν προτού εντοπιστεί το λάθος.

Ο Τραμπ κέρδισε τελικά με περίπου 2.500 ψήφους σε αυτή την κομητεία και η Dominion αρνήθηκε ότι οι μηχανές της ήταν η αιτία του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι ήταν «σφάλμα χρήστη», παραδεχόμενη έμμεσα ότι ένας υπάλληλος θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ο Γουότκινς, ήταν τα ψηφιακά κρυπτογραφικά κλειδιά για πρόσβαση σε δεδομένα στις μηχανές ψηφοφορίας, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ασύρματα RFID ή συσκευές USB.

Μάλιστα, ο ειδικός επεσήμανε το εξής:

«Εάν χάσετε αυτό το φυσικό κλειδί, χάνετε την απόλυτη ασφάλεια ολόκληρης της εκλογικής περιφέρειας. Έτσι, για παράδειγμα, εάν η Φιλαδέλφεια αποθηκεύσει αυτά τα κλειδιά σε μια αποθήκη, και αυτά κλαπούν και το μόνο πράγμα που εκλάπη, ήταν αυτά τα κλειδιά και ένας φορητός υπολογιστής, τότε θα πρέπει να θεωρηθούν οι εκλογές εκεί παράνομες, επειδή έχει χαθεί η φυσική ασφάλεια του συστήματος, που είναι το πιο σημαντικό μέρος της ασφάλειας πληροφοριών».

Ο Γουότκινς αναφερόταν σε ένα πραγματικό περιστατικό, που επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του Επιτρόπου της Φιλαδέλφειας στις 30 Σεπτεμβρίου, και από όπου ένας φορητός υπολογιστής και κρυπτογραφημένες μονάδες flash USB εκλάπησαν από μια αποθήκη εκλογικών μηχανημάτων εκλογών στην περιοχή East Falls.

Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν το συμβάν.

Το γραφείο του επιτρόπου δήλωσε ότι ο λογαριασμός χρήστη του φορητού υπολογιστή απενεργοποιήθηκε μετά την ανακάλυψη της κλοπής και ότι οι αξιωματούχοι «επανεξετάζουν όλες τις σφραγίδες στα ήδη δοκιμασμένα μηχανήματα», προσθέτοντας:

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το συμβάν δεν θα θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών».

Από την πλευρά της, η κατασκευάστρια εταιρεία των μηχανημάτων που ήταν αποθηκευμένα στην αποθήκη, επέμεινε ότι οι μονάδες flash USB «περιέχουν πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας» και ότι ο φορητός υπολογιστής «δεν χρησιμοποιήθηκε για τον προγραμματισμό των εκλογών ή την αλληλεπίδραση με μονάδες flash USB που χρησιμοποιούνται στις εκλογές».

Ωστόσο, η Φιλαδέλφεια ήταν η πόλη, στην οποία εστάλησαν πάνω από 600.000 ταχυδρομικές ψήφοι, οι οποίες -σύμφωνα με τους παρατηρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- δεν επετράπη σε αυτούς να τις εξετάσουν και έτσι ένα τεράστιο προβάδισμα για τον Τραμπ στην Πενσυλβάνια μετετράπη σε μια πύρρειο νίκη για τον Μπάιντεν.

Θέμα:
Αμερικανικές εκλογές (315)
Tags:
Πενσιλβάνια, ψηφοφορία, κυβερνοασφάλεια, προεδρικές εκλογές, αμερικανικές εκλογές 2020, αμερικανικές εκλογές, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK