08:39 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (547)
0 11
Βρείτε μας

Η Λεϊλά Μακόρ, η οποία έχασε τον πατέρα της από κορονοϊό και αποφάσισε να πάρει μέρος στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna αν και ταλαιπωρείται από άσθμα, μοιράστηκε την εμπειρία της, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.

Είναι οι αφανείς ήρωες για τους οποίους δεν θα μιλήσει κανένας, καθώς παραμένουν πεισματικά κρυμμένοι στη σκιά από τα εκτυφλωτικά φώτα των ταμπελών με την επωνυμία της εταιρείας που παρασκεύασε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και «έσωσε την ανθρωπότητα».

Ελάχιστοι έτσι υποκλίνονται σε αυτούς, παραμερίζοντας επιδεικτικά πως έχουν τρέξει, με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής, τον πιο κακοτράχαλο δρόμο της ξέφρενης κούρσας για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της COVID-19. Είναι οι εθελοντές, οι οποίοι θέτουν εαυτούς στη διάθεση της επιστήμης αλλά χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατη, ακόμα και ως ιδέα, η παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Την ευκαιρία ωστόσο να μπει κάποιος στην ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, ρίχνοντας φως στο πώς οι εθελοντές βιώνουν αυτήν την εμπειρία, έδωσε στους «κοινούς θνητούς» η Λεϊλά Μακόρ, η οποία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 της Moderna, της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό σχεδόν 95%.

Εφαλτήριο και ανεξάντλητη πηγή δύναμης της ανταποκρίτριας του Γαλλικού πρακτορείου στο Μαϊάμι είναι ο πατέρας της, ο οποίος έχασε τη ζωή του χτυπημένος από κορονοϊό.

Μια ιστορία σε δύο… δόσεις

«Ο πατέρας μου πέθανε από COVID-19 στη Χιλή, τρεις εβδομάδες προτού αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές της Pfizer και της Moderna, στο τέλος Ιουλίου. Πέθανε μόνος, όπως όλοι όσοι χάνουν τη μάχη με τον ιό αυτόν. Τόσο μόνος και χαμένος που παραμίλαγε πιστεύοντας ότι τον είχαν απαγάγει» εκμυστηρεύτηκε η Λεϊλά, προσθέτοντας:

«Ενώ μαζί με τα αδέρφια μου και τη μητέρα μου προσπαθούσαμε να συμβιβαστούμε με την απώλεια, ήρθα αντιμέτωπη με μια άλλη πραγματικότητα: το Μαϊάμι και όλη η Φλόριντα ήταν πλέον στο μάτι της πανδημίας που σκότωσε τον πατέρα μου και η δουλειά μου ήταν να καλύπτω ρεπορτάζ για περισσότερους νεκρούς. Η ιδέα έτσι να κάνω κάτι, έστω και το ελάχιστο, για να βοηθήσω στη μάχη κατά του ιού που σκότωνε τους δικούς μας ανθρώπους και επηρέαζε τόσο τη ζωή μας έμοιαζε με κάθαρση».

Όσο για το πώς πήρε τελικά την απόφαση; «Μίλησα με φίλους και συγγενείς και όλοι τους με βοήθησαν να διαπιστώσω πως ο κίνδυνος από μια πιθανή παρενέργεια λόγω του εμβολίου για μια ασθματική σαν εμένα, θα ήταν μικρότερος από τον κίνδυνο αν νοσούσα από τον ιό. Και αποφάσισα να συμμετάσχω. Δύο ημέρες αφότου ολοκλήρωσα ένα ρεπορτάζ για το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης στη Φλόριντα, χτύπησα ξανά την πόρτα του εργαστηρίου, αυτή τη φορά ως αντικείμενο της μελέτης» εξομολογήθηκε.

«Δύο ερευνητικά κέντρα στο Μαϊάμι, συμμετείχαν στις δοκιμές τόσο της Pfizer όσο και της Moderna εναλλάξ, τη μία ημέρα η μία, την άλλη η άλλη. Εγώ έτυχε να πάω μια Τρίτη στο μέσο Αυγούστου και μου έτυχε η Moderna. Ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να δηλώσει εθελοντής, αρκεί να είχε υψηλές πιθανότητες να μολυνθεί όπως γιατροί, ταξιτζήδες, δημοσιογράφοι…» συνέχισε.

Εμβόλιο ή φάρμακο placebo;

«Μου κόλλησαν ένα αυτοκόλλητο με το όνομά μου και με οδήγησαν σε έναν θάλαμο, εξηγώντας μου όλα όσα θα διάβαζα αργότερα σε ένα έγγραφο 22 σελίδων. Ότι υπήρχαν δύο δόσεις, ότι θα μας πλήρωναν 2.400 δολάρια για τα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η δοκιμή και ότι θα έπρεπε να περιμένω κάποιες παρενέργειες όπως πόνο στο σημείο όπου θα γινόταν η ένεση, πυρετό και ρίγη. Ήμασταν 30.000 εθελοντές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες: οι μισοί θα έπαιρναν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.

"Ακόμα κι εμείς, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι ποιο", μου είπε η νοσηλεύτρια όταν προσπάθησα να μάθω τι θα λάμβανα. Μόνο η Moderna θα το ήξερε, όταν θα ανέλυε τα δεδομένα.

"Και αν κάνω τεστ αντισωμάτων;" τη ρώτησα. Απάντησε πως δεν θα έδινε απαραιτήτως το σωστό αποτέλεσμα.

"Η αβεβαιότητα θα με σκοτώσει", αναφώνησα.

Η νοσηλεύτρια τότε σήκωσε το κεφάλι και μου είπε πολύ σοβαρά: "Τα ψευδοφάρμακα είναι το ίδιο σημαντικά με τα εμβόλια. Είναι αδύνατον να κάνουμε δοκιμή χωρίς ομάδα ελέγχου. Θα βοηθήσετε την ανθρωπότητα, όποια και αν είναι η ομάδα σας".

Αισθάνθηκα ενοχή ότι γίνομαι ενοχλητική και σταμάτησα να ρωτάω» συνέχισε η Λεϊλά.

Μια συνηθισμένη Τρίτη

«Μου πήραν αίμα, γεμίζοντας έξι ή οκτώ φιαλίδια, έχασα το μέτρημα. Μου έκαναν και τεστ εγκυμοσύνης, ενώ επέμεναν ότι ήταν αναγκαίο να παίρνω αντισυλληπτικά καθώς επαναλάμβαναν συνεχώς πως δεν γνώριζαν ακόμα τις επιπτώσεις του εμβολίου στο έμβρυο.

Στη συνέχεια ήρθαν δύο άνθρωποι με το εμβόλιο σε ένα ψυγειάκι. Μπορεί όμως να ήταν και ψευδοφάρμακο.

Όταν τους ζήτησα να με αφήσουν να τραβήξω φωτογραφία την ένεση, γέλασαν. Αυτό που για μένα ήταν μια ιστορική στιγμή, για εκείνους ήταν απλώς μια συνηθισμένη Τρίτη.

Δεν πόνεσα. Μετά, οδηγήθηκα σε μια αίθουσα αναμονής, όπου με παρακολουθούσαν για μισή ώρα. Τρεις-τέσσερις εθελοντές κοιτούσαν τα τηλέφωνά τους, ενώ μια Κουβανή νοσηλεύτρια φορούσε μια κάπα, την κόκκινη μπέρτα του Σούπερμαν.

"Γιατί η κάπα;" ρώτησα.

"Επειδή εδώ είμαστε όλοι ήρωες, γλυκιά μου", αποκρίθηκε.

Μου έδωσαν πολλά αυτοκόλλητα, ένα μπλουζάκι και μια μάσκα, όλα με το σλόγκαν "Covid Warriors", καθώς και ένα σκίτσο με έναν υπερήρωα που μάχεται τον ιό.

Κατέβασαν επίσης στο κινητό μου μια εφαρμογή, ειδικά για την έρευνα, στην οποία θα έπρεπε να καταγράφω τη θερμοκρασία και τα συμπτώματά μου».

Ήταν ο μόνος τρόπος

Επιστρέφοντας σπίτι, πονούσα στο σημείο που μου έκαναν την ένεση. Αναρωτήθηκα αν πράγματι μου χορήγησαν το εμβόλιο. Τις επόμενες τρεις ημέρες έψαχνα στο διαδίκτυο αν η ένεση με ψευδοφάρμακο μπορεί να προκαλέσει πόνο και συμπτώματα, χωρίς ωστόσο να βρω σαφή απάντηση.

Η δεύτερη δόση μού χορηγήθηκε έναν μήνα αργότερα, στο μέσο Σεπτεμβρίου. Ο πόνος ήταν πιο οξύς αυτή τη φορά και για δύο ημέρες το σημείο όπου έγινε η ένεση ήταν ζεστό και πρησμένο.

Τελικά αντιλήφθηκα ότι η συμμετοχή μου στην κλινική δοκιμή ήταν για να επεξεργαστώ το πένθος μου βλέποντας τον πατέρα μου να πεθαίνει και να έρχονται τα πάνω – κάτω σε όλον τον κόσμο.

Ήταν μια μικρή χειρονομία, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να πιστέψω πως μπορούμε να πολεμήσουμε τον ιό»…

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (547)
Tags:
πανδημία, COVID-19, εθελοντής, ΗΠΑ, Moderna, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK