08:01 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Αμερικανικές εκλογές (372)
0 01
Βρείτε μας

Η φετινή προεδρική εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ σημαδεύτηκε από την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων και την απροθυμία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα του σε αυτό που χαρακτήρισε ως μία «δόλια» εκλογική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κίνηση της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών (GSA) να ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης της προεδρίας της χώρας, έτσι ώστε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν να μπορεί να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι «για το συμφέρον του έθνους» η διαχειριστής της GSA, Έμιλι Μέρφι και η ομάδα της «κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα αρχικά πρωτόκολλα και έχουν πει στην ομάδα μου να κάνει το ίδιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση για το πώς λειτουργεί η διαδικασία της προεδρικής μετάβασης στις ΗΠΑ.

Τι είναι η προεδρική μετάβαση;

Ο όρος «μετάβαση» αναφέρεται στον χρόνο μεταξύ ενός υποψήφιου Προέδρου που επικρατεί στις εκλογές και της τελετής ορκωμοσίας, μια διαδικασία που εφαρμόζεται από τη μη κερδοσκοπική ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου Προέδρου, η οποία έχει το προσωπικό και τον προϋπολογισμό της.

Πως λειτουργεί στις ΗΠΑ;

Η διαδικασία ρυθμίζεται από τον «Προεδρικό Μεταβατικό Νόμο του 1963» και τις τροποποιήσεις του που ορίζουν ότι η μετάβαση ξεκινά επίσημα όταν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το πρώτο τμήμα του νόμου επισημαίνει ότι αυτός αποσκοπεί στην «προώθηση της ομαλής μεταβίβασης της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τη λήξη της θητείας ενός Προέδρου και την έναρξη της θητείας του νέου Προέδρου».

Η μετάβαση ξεκινά αφού ο νικητής των εκλογών «εξακριβωθεί» από την GSA. Η κυβερνητική αυτή υπηρεσία που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της ομοσπονδιακής περιουσίας και την υποστήριξη της βασικής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Έχει ο εκλεγμένος Πρόεδρος ευθύνες κατά τη διάρκεια της μετάβασης;

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ένας εκλεγμένος Πρόεδρος συνήθως αναλαμβάνει την επιλογή του προσωπικού του Λευκού Οίκου, καθώς και εκείνων που θα αναλάβουν βασικές κυβερνητικές θέσεις.

Συνολικά, ένας εκλεγμένος Πρόεδρος πρέπει να αναφέρει περίπου 4.000 διορισμούς, συμπεριλαμβανομένων 1.200 ατόμων που χρειάζονται έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ. 

Πότε τελειώνει η μετάβαση;

Η μετάβαση συνήθως διαρκεί από την ημέρα των εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου έως την ημέρα της ορκωμοσίας η οποία έχει συνταγματικά προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Η διαδικασία αυτή των συνολικά 11 εβδομάδων, μπορεί ωστόσο να μειωθεί εάν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι άμεσα γνωστά, γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια των φετινών εκλογών.

Η μεταβατική φάση του 2020 ήταν περίπλοκη λόγω της απροθυμίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής από τα μεγάλα δίκτυα ειδήσεων των ΗΠΑ αρκετές μέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και παρόλο που η καταμέτρηση των ψήφων ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Θέμα:
Αμερικανικές εκλογές (372)
Tags:
Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, αμερικανικές εκλογές, αμερικανικές εκλογές 2020, πρόεδρος, ΗΠΑ, Λευκός Οίκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK