14:11 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1574)
0 11
Βρείτε μας

«Πράσινο φως» άναψαν, την Πέμπτη (10/12, τοπική ώρα), οι εμπειρογνώμονες του FDA σχετικά με τη χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech για τη νόσο COVID-19 σε Αμερικανούς.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ψήφισε, την Πέμπτη (10/12, τοπική ώρα), υπέρ της χρήσης εμβολίου των Pfizer και BioNTech για τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 17 εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερέβαιναν τα μειονεκτήματά του, τέσσερα ήταν κατά και ένας απείχε.

Έπειτα από τη σύσταση του ανεξάρτητου φορέα, ο FDA μπορεί να εγκρίνει το εμβόλιο BNT162b2 ακόμα και την ίδια ημέρα, αλλά στην πράξη αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη διανομής του εμβολίου ήδη από την Παρασκευή (11/12).

Μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95% σε εκείνους που δεν είχαν κορονοϊό και 94% σε εκείνους που είχαν μολυνθεί ή είχαν αρρωστήσει νωρίτερα. Στη συνέχεια, η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλινική δοκιμή πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια και ότι δεν υπήρχαν εμπόδια στην έγκριση.

Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή περίπου 38.000 ανθρώπων άνω των 16 ετών και έξι από τους συμμετέχοντες πέθαναν -δύο από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και τέσσερις από αυτούς που εμβολιάστηκαν-, αλλά η αιτία θανάτου δεν σχετίζεται με το ίδιο το εμβόλιο.

Η γερμανική εταιρεία BioNTech και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, Pfizer, ανακοίνωσαν, τον Νοέμβριο, μια επιτυχημένη τρίτη φάση κλινικών δοκιμών του δικού τους εμβολίου και, στα τέλη του μήνα, υπέβαλαν αίτημα στον FDA για έγκριση έκτακτου εμβολίου.

Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί από τις Αρχές του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται απόφαση σχετικά με αυτό και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνήψε συμφωνία με την Pfizer και την BioNTech για την αγορά έως 600 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αφού λάβει τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις, θα πληρώσει στις εταιρείες 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, «οι ΗΠΑ μπορούν να αγοράσουν έως και 500 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις», αν και -με βάση δημοσίευμα της «Wall Street Journal»- η Pfizer θα παραδώσει τις μισές δόσεις έως το τέλος του 2020 λόγω λογιστικών προβλημάτων.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1574)
Tags:
ΗΠΑ, εμβόλιο, COVID-19, πανδημία, FDA, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK