12:16 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Ιστορική ήττα για τον Αμερικανό πρόεδρο, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, καθώς η Γερουσία ακύρωσε το βέτο του στον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.

Η Γερουσία των ΗΠΑ κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να «προσπεράσει» το βέτο που είχε ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και κυρώσεις στην Τουρκία για την εξαγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας πρωτοχρονιάτικης συνεδρίασης, η Γερουσία, που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, παρέκαμψε το βέτο του Αμερικανού για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ύψους 740 δισ. δολαρίων.

Ρωσικοί S-400
© Φωτογραφία : Τμήμα Πληροφοριών της Βαλτικής

Συγκεκριμένα, 81 γερουσιαστές ψήφισαν κατά του βέτο (χρειαζόντουσαν 60) και μόνο 12 υπέρ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παράκαμψη βέτο επί προεδρίας Τραμπ, λίγες μάλιστα ημέρες πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Τζο Μπάιντεν.

«Η αδύναμη και κουρασμένη ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει να εγκριθεί ο κακός νόμος για την άμυνα», είχε γράψει ο Τραμπ στο twitter, ενόψει της ψηφοφορίας στη Γερουσία.

Νωρίτερα, και η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε επίσης απορρίψει το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως «δώρο για την Κίνα και τη Ρωσία» το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ύψους 740 δισ. δολαρίων, στέλνοντάς το πίσω στο… Κογκρέσο, καθώς έκανε πράξη την απειλή του για βέτο.

Το Κογκρέσο ψήφισε το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ ενόψει της νέας χρονιάς, παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ασκούσε βέτο στα μέτρα χρηματοδότησης ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τελικά πράξη τις απειλές του για βέτο κατά του κολοσσιαίου αμυντικού νομοσχεδίου την Τετάρτη 23/12, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη πιθανή «ανατροπή» της ψηφοφορίας από τους βουλευτές του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Το νομοσχέδιο (NDAA) είχε «περάσει», τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όσο και από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα εθνικής ασφάλειας, αλλά διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και την ιστορία του στρατού μας. Έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να βάλει πρώτη την Αμερική στα θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη δήλωσή του προς το Κογκρέσο, προσθέτοντας:

«Η κυβέρνησή μου έχει προχωρήσει σε ισχυρές ενέργειες για να κρατήσουμε το έθνος μας ασφαλές και να υποστηρίξουμε τα μέλη του στρατού μας. Δεν θα εγκρίνω αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον έναντι εκείνων του αμερικανικού λαού».

Χωρίς πάντως να προβεί σε λεπτομερείς εξηγήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι «είναι δώρο για την Κίνα και τη Ρωσία».

Ο Τραμπ ανέφερε, επίσης, ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας και για τη μετονομασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων που τιμούσαν τους ηγέτες των Συνομοσπονδιών, ένα «φλέγον» ζήτημα για το οποίο ο Τραμπ είχε προηγουμένως συγκρουστεί με τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, όταν απαγόρευσε την εμφάνιση της σημαίας του Αμερικανικού Εμφυλίου στις ιστοσελίδες του υπουργείου.

Και μπορεί τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος να πέρασαν χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA (National Defense Authorization Act), ο οποίος δεν έχει απορριφθεί ούτε μία φορά τα τελευταια 60 χρόνια, με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ύψους 740 δισ. δολαρίων, προβλέπονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και η επέκταση εκείνων τόσο για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, όσο και για τον «Turkish Stream», όπως επίσης και κυρώσεις για τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία και τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας.

Το έργο «Nord Stream 2» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γραμμών αγωγού φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, από τη ρωσική ακτή, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, στη Γερμανία.

Tags:
βέτο, S-400, Νομοσχέδιο, Τουρκία, κυρώσεις, Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK