13:59 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (85)
0 10
Βρείτε μας

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας και συνωμοσίας όπως έγινε γνωστό το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 2021.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου να μην εκδόσει τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

«Ενώ είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με την τελική απόφαση του δικαστηρίου, είμαστε ικανοποιημένοι που οι ΗΠΑ υπερίσχυσαν σε κάθε νομικό ζήτημα. Ειδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του κ. Ασάνζ σχετικά με τα πολιτικά κίνητρα, τη δίκαιη δίκη και την ελευθερία του λόγου» τονίζεται στη σχετική δήλωση.

Το βρετανικό κεντρικό ποινικό δικαστήριο γνωμοδότησε κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή των WikiLeaks, ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

«Κρίνω ότι θα ήταν άδικο να εκδοθεί ο κ. Ασάνζ» δήλωσε η δικαστής Βανέσα Μπάραϊτσερ, επικαλούμενη λόγους υγείας, καθώς και το ενδεχόμενο ο Αυστραλός δημοσιογράφος να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρέ Μανουέλ Λόπεθ Ομπραντόρ επεσήμανε πως η χώρα του θα μπορούσε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, εάν το Λονδίνο συμφωνήσει να τον απελευθερώσει.

«Ο Ασάνζ είναι δημοσιογράφος και αξίζει μια ευκαιρία, είμαι υπέρ της χορήγησης χάρης. Θα του δώσουμε προστασία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Μεξικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ασάνζ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνινγκ για εισβολή στο δίκτυο του Υπουργείου Άμυνας και την κλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων, που αφορούσαν τον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και μυστικά τηλεγραφήματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για παραβίαση της Πράξης Κατασκοπείας του 1917 αναφορικά με τη δημοσίευση αρχείων και τηλεγραφημάτων.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (85)
Tags:
έκδοση, ΗΠΑ, Τζούλιαν Ασάνζ, Δίκη Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK