13:53 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 04
Βρείτε μας

Μετά την Τουρκία, στο στόχαστρο των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων εντάσσεται και η Ινδία, με τους ρωσικούς S-400 να αποτελούν για ακόμη μια φορά το «μήλο της Έριδος».

Η «δυνατότητα» των ΗΠΑ επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις σε χώρες που έχουν κάνει συμφωνίες με τη Ρωσία για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται «για να τιμωρήσει φίλους και συμμάχους, αλλά το Νέο Δελχί καλείται να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τη Μόσχα» διεμήνυσε την Τρίτη ο Κένεθ Τζάστερ, απεσταλμένη της Ουάσινγκτον στην Ινδία.

«Οι κυρώσεις δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να βλάψουν φίλους και συμμάχους. Η Ινδία θέλει να διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές, αλλά τελικά πρέπει να προβεί σε ορισμένες ενέργειες» σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες επιβλήθηκαν αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας - μέλους του ΝΑΤΟ - για την απόφασή της να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κ. Τζάστερ επεσήμανε πως η αμυντική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας καταλήγει σε συμβιβασμούς που θα πρέπει να κάνει το Νέο Δελχί σχετικά με τις τεχνολογικές του συναλλαγές του με άλλες χώρες, προκειμένου να επεκτείνει τη συνεργασία του με την Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμυντική βιομηχανία της έχουν αυξήσει τις πωλήσεις, την έρευνα, την παραγωγή αλλά και τον αμυντικό τομέα με την Ινδία, η οποία διαθέτει μερικούς από τους πιο ευαίσθητους στρατιωτικούς εξοπλισμούς των ΗΠΑ», τόνισε ο πρέσβης.

Χτες, η Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου (CRS) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ινδίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 μπορεί να ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί σύμφωνα με τον νόμο CAATSA».

Τον Οκτώβριο του 2018 η Ινδία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την παραγγελία και αγορά πέντε μονάδων πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του CAATSA, οι δύο χώρες εφηύραν έναν μηχανισμό πληρωμών με την Ινδία να πραγματοποεί την πρώτη πληρωμή της δόσης, δηλαδή περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μόσχα το 2019.

Tags:
αντιπυραυλική άμυνα, αντιαεροπορική άμυνα, αεράμυνα, άμυνα, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσει κατά Ρωσίας, κυρώσεις, Ινδία, ΗΠΑ, Ρωσία, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK