21:17 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Έφυγε στην ερημιά και δεν είχε σκοπό να επιστρέψει: Ένας Αμερικανός αγόρασε μια πόλη-φάντασμα και λόγω της πανδημίας έμεινε εκεί στη μοναξιά για έξι μήνες.

Ο Μπρεντ Άντεργουντ μετατρέπει μια εγκαταλελειμμένη πόλη σε τουριστικό αξιοθέατο και περιγράφει τη διαδικασία με λεπτομέρειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο YouTube και στο Instagram, ενώ πρόσφατα απάντησε σε ερωτήσεις των χρηστών του Reddit. Ας δούμε πώς ζει και με τι ασχολείται ο μοναδικός κάτοικος της πόλης Σέρο Γκόρντο στην Καλιφόρνια.

Δύο χρόνια πριν την πανδημία ο Μπρεντ Άντεργουντ αγόρασε μια εγκαταλελειμμένη κωμόπολη με ορυχεία και στη συνέχεια μετακόμισε εκεί για την περίοδο της καραντίνας.

Σήμερα ζει σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή των ΗΠΑ, χωρίς αποχέτευση με χαμηλή ταχύτητα του διαδικτύου και σε σχεδόν πλήρη μοναξιά. Δεν είχε σκεφτεί ότι η καραντίνα θα διαρκέσει τόσο πολύ και θα αναγκαστεί να μείνει στη μέση του πουθενά για έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Άντεργουντ κατάφερε να αποκαταστήσει μερικά από τα κτίρια και σήμερα δεν θέλει πια να επιστρέψει στον πολιτισμό.

Έφυγε λόγω καραντίνας και έμεινε στην πόλη-φάντασμα πάνω από έξι μήνες

Το 2018, ο Μπρεντ Άντεργουντ, ένας 31χρονος επιχειρηματίας και διευθυντής ενός ξενώνα στο Όστιν, με τον φίλο του Τζον Μπίερ αγόρασαν για 1,4 εκατομμύρια δολάρια μια εγκαταλελειμμένη κωμόπολη με ορυχεία στο Σέρο Γκόρντο.

Ο Μπρεντ ξόδεψε όλα τα χρήματα που είχε στην άκρη, δανείστηκε μάλιστα και κάποια χρήματα από έναν συνεργάτη του, από φίλους και από κάποιους επενδυτές, με την ελπίδα να μετατρέψει τον οικισμό σε ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Τον Μάρτιο του 2020, μόλις άρχισε η πανδημία του κορονοϊού και ο φύλακας της πόλης σκέφτηκε να περάσει την καραντίνα με την οικογένειά του, ο Μπρεντ αποφάσισε να απομονωθεί στο Σέρο Γκόρντο.

Θεώρησε ότι θα περάσει από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες εκεί, με την ελπίδα ότι η καραντίνα δεν θα διαρκέσει περισσότερο. Τελικά όμως, ο Άντεργουντ έμεινε στην πόλη-φάντασμα πάνω από έξι μήνες. Αρχικά λόγω σφοδρής χιονόπτωσης και της παρατεταμένης πανδημίας και μετέπειτα λόγω της επιθυμίας του να μη φύγει από εκείνο το μέρος.

Η πόλη Σέρο Γκόρντο με έκταση 300 στρεμμάτων είναι χτισμένη μεταξύ του Λος Άντζελες και του Λας Βέγκας, τρείς ώρες η κάθε μια με το αυτοκίνητο. Εκεί τον 19ο αιώνα βρισκόταν το μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου στην Καλιφόρνια.

Τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι ζούσαν σε 400 σπίτια. Ντόπιοι ανθρακωρύχοι κατάφεραν να εξορύξουν ασήμι αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, το ποσό θα ανερχόταν σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Όταν τα αποθέματα εξαντλήθηκαν, η πόλη εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα διασώζονται 22 ιστορικά κτίρια και οι μόνοι κάτοικοι της πόλης, είναι ο Μπρεντ, επτά γάτες και τέσσερες κατσίκες. Ο ιδιοκτήτης της πόλης ζει χωρίς αποχέτευση και κανονικό σύστημα ύδρευσης, έχει όμως ηλεκτρικό ρεύμα και σύνδεση στο διαδίκτυο. Κάποιες φορές τον επισκέπτονται φίλοι, εθελοντές ή εργάτες, συνήθως όμως ο Άντεργουντ προτιμά τη μοναξιά.

«Όσο περισσότερο χρόνο περνάω εδώ, τόσο λιγότερο θέλω να επικοινωνώ με ανθρώπους. Ξέρω ότι ακούγεται παράξενο. Περιμένετε, όμως, ίσως δεν ήταν τυχαίο που αγόρασα μια πόλη στη μέση του πουθενά. Αν πριν μπορούσα να επικοινωνώ με ανθρώπους για τέσσερις συνεχόμενες ώρες σήμερα αυτό έχει μειωθεί στη μία ώρα την ημέρα» δήλωσε ο Μπρεντ Άντεργουντ.

Η ανακαίνιση μιας ολόκληρης πόλης

Μέσα σε έξι μήνες ο Μπρεντ Άντεργουντ κατάφερε να πετύχει αρκετά πράγματα. Μετέτρεψε ένα στρατώνα σε ξενοδοχείο, ξεκίνησε την ανακαίνιση της εκκλησίας, μετέτρεψε ένα παλιό αχυρώνα σε μια μικρή εξοχική κατοικία και ένα πολυκατάστημα σε μουσείο, όπου παρουσιάζονται όλα τα ιστορικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη.

Μεταξύ των εκθεμάτων συμπεριλαμβάνονται ένα σκουριασμένο πιστόλι, ρούχα εργασίας και εργαλεία ανθρακωρύχων, καπέλα, γλάστρες, διάφορα σκεύη ακόμη και κάποια κομμάτια δυναμίτη. Με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή μετάλλων, ο Άντεργουντ ανακάλυψε παλιά κινεζικά νομίσματα κρυμμένα σε ένα από τα κτίρια.

Η πιο σημαντική εργασία του Μπρεντ ήταν η αποκατάσταση του υδραυλικού συστήματος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν νερό από τις κοντινές λίμνες.

Σύντομα όμως οι Αρχές της Καλιφόρνιας προχώρησαν στην αποξήρανσή τους με σκοπό να γίνει το σύστημα παροχής νερού στο Λος Άντζελες. Ως αποτέλεσμα, το Σέρο Γκόρντο έμεινε χωρίς νερό. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να αποκαταστήσουν το σύστημα, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Η πηγή του νερού βρέθηκε στα ορυχεία σε βάθος περίπου 200 μέτρων. Για να τη φτάσει κάποιος έπρεπε να κατέβει κάτω χρησιμοποιώντας ένα παλιό ασανσέρ άνω των 150 ετών. Παρόλο που οι πρώην ιδιοκτήτες τον διαβεβαίωσαν ότι ήταν αδύνατο να αποκατασταθεί η παροχή νερού, ο Μπρεντ βρήκε μια ομάδα ειδικών από τις γύρω περιοχές που συμφώνησαν να τον βοηθήσουν.

Τελικά, οι εργάτες αντικατέστησαν την αντλία που είχε σπάσει πριν από 15 χρόνια και αποκατέστησαν περίπου 150 μέτρα του αγωγού. Σήμερα στην πόλη ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχει νερό. Βέβαια το σύστημα ακόμη δεν λειτουργεί τέλεια και πρέπει να γίνουν κάποιες αναλύσεις του νερού σχετικά με τοξικές ουσίες.

Μετά την χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων κάποιοι φίλοι και εθελοντές επισκέφτηκαν τον Μπρεντ και τον βοήθησαν, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας το έκανε μόνος του. «Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να βασιστείς μόνο στον εαυτό σου. Αν ξεχάσεις κάτι, αλίμονο σου. Βρες τρόπο να το φτιάξεις. Εάν δεν έχεις το σωστό κατσαβίδι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

«Παρακολουθούσα να καίγονται μπροστά μου οι ελπίδες και τα όνειρά μου»

Δεν έλειψαν όμως και τα απρόβλεπτα περιστατικά. Τον Ιούνιο, το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, το «American Hotel», χτισμένο το 1871, κάηκε εντελώς λόγω βραχυκυκλώματος παλιών καλωδίων. «Παρακολουθούσα να καίγονται μπροστά μου οι ελπίδες και τα όνειρά μου» είπε με αναστεναγμό ο Μπρεντ.

Μερικές εβδομάδες ο Μπρεντ Άντεργουντ ένιωθε απελπισία, στη συνέχεια όμως με τη βοήθεια εθελοντών, καθάρισε το χώρο από τις στάχτες και ξεκίνησε να ξαναχτίζει το κτίριο.

Ο ιδιοκτήτης της πόλης προσέλαβε έναν αρχιτέκτονα και έλαβε την άδεια οικοδομής. Έχει σκοπό να κατασκευάσει το ξενοδοχείο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρωτότυπο και να ολοκληρώσει τις εργασίες του το επόμενο καλοκαίρι.

Εκτός από τη πυρκαγιά, ο Μπρεντ αντιμετώπισε έναν σεισμό και μια καταιγίδα που έπληξε το δρόμο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. «Θυμάμαι πως για ακόμη μια φορά έμεινα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς έξω. Τότε απλώς άρχισα να γελάω σαν τρελός. Ήταν πολύ δύσκολο, κατάφερα, όμως, να επιβιώσω. Σήμερα νιώθω αρκετά ήρεμος σε οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση».

Ο Μπρεντ εγκαταστάθηκε σε ένα μεγάλο σπίτι στο οποίο υπάρχει η μοναδική σόμπα που λειτουργεί στην πόλη. Έχει φτιάξει μερικά δωμάτια, όπου μπορούν να διαμένουν οι επισκέπτες. Ο Άντεργουντ αναφέρει ότι δεν του λείπει η ζωή στην πόλη, και τελικά βρήκε τον σκοπό της ζωής του.

«Στην πόλη, προσπαθούσα συχνά να γεμίσω τη μέρα μου με "χρήσιμα" πράγματα για να μην σκέφτομαι τι πραγματικά θέλω. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο εδώ. Δεν παρακολουθώ τίποτα, δεν υπάρχει το Netflix εδώ, οπότε ζω την κάθε στιγμή. Και αυτό είναι καταπληκτικό» τόνισε ο Μπρεντ Άντεργουντ.

Η πόλη-φάντασμα που θα φιλοξενήσει επισκέπτες - «Έχει κάτι μαγικό»

Στον ελεύθερο χρόνο από τις εργασίες της αποκατάστασης της πόλης, ο Μπρεντ ασχολείται με πεζοπορία, τοξοβολία, κάνει βόλτες με τη γουρούνα του στην πόλη και εξερευνά τα ορυχεία.

Αναφέρει ότι ήδη μπορεί και προσανατολίζεται αρκετά καλά στο σύμπλεγμα των σπηλαίων, δεν μπαίνει όμως σε όλα. «Κάθε μέρα περνάω στα παλιά ορυχεία δύο έως και τέσσερεις ώρες. Το κάνω εδώ και έξι μήνες, οπότε γνωρίζω κάποια πράγματα: τι να περιμένω, τι να προσέξω. Και πάντα με ασφάλεια».

Μέχρι στιγμής, ο Μπρεντ δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια από κάποιους ερευνητές σπηλαίων λόγω κάποιας προηγούμενης άσχημης εμπειρίας. Κάποιοι ερευνητές τον διαβεβαίωσαν ότι ήταν επαγγελματίες και του υποσχέθηκαν να φωτογραφήσουν τα υπόγεια νερά, στην πορεία αποδείχθηκε όμως ότι ήταν ερασιτέχνες και ήταν τόσο απρόσεκτοι που κινδύνεψαν να σκοτωθούν κάτω. Δεν του έδωσαν τις φωτογραφίες που έβγαλαν, ζωγράφησαν γκράφιτι σε όλη την πόλη και άφησαν επαγγελματικές κάρτες σε όλη την περιοχή.

Παρόλο που ο Μπρεντ καταλαβαίνει ότι δεν είναι έτσι όλοι οι εξερευνητές σπηλαίων, προς το παρόν δεν έχει σκοπό ακόμη να προσκαλέσει κάποιους άλλους. Ο επιχειρηματίας συλλέγει πράγματα που βρίσκει στα ορυχεία και φοβάται ότι κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να πάρουν τα ευρήματα μαζί τους. «Θα τρελαινόμουν».

Ο Άντεργουντ θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμος ακόμη για να κάνει ξεναγήσεις, επειδή ανησυχεί για τους κινδύνους των παλαιών ορυχείων. «Έχουμε πινακίδες με προειδοποιήσεις και συρματοπλέγματα σε όλες τις εισόδους, αλλά εξακολουθώ να ανησυχώ μήπως κάποιος προσπαθήσει να μπει εκεί μέσα».

Όταν θα γίνει αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της πόλης, ο Μπρεντ σκοπεύει να νοικιάσει τα σπίτια στους επισκέπτες. «Θεωρώ ότι η πόλη είναι ωραία χάρη στην ηρεμία της, οπότε θα ήθελα πάντα να ελέγχω πόσα άτομα βρίσκονται μέσα. Θα ήταν φοβερό οι επισκέπτες να μπορούν να μένουν μέσα στα ιστορικά κτίρια. Για παράδειγμα, στο σπίτι του ιδρυτή της πόλης».

Ο Μπρεντ θεωρεί ότι ο σημαντικότερος στόχος του είναι να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μελετήσουν την ιστορία της πόλης.

«Όσο περισσότερο χρόνο περνάς στο Σέρο Γκόρντο, τόσο περισσότερο γοητεύεσαι από αυτό. Ακούγεται παράξενο μια πόλη να μπορεί να το επιτύχει αυτό. Η πόλη όμως είναι υπέροχη. Υπάρχει κάτι εδώ που σε μαγεύει. Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου θα ήθελες να περνάς τον χρόνο σου» τόνισε ο Μπρεντ Άντεργουντ.

Tags:
πόλη, ΗΠΑ, Καλιφόρνια, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK