10:49 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Ως «πτώση του μύθου της αμερικανικής μονοκρατορίας» χαρακτηρίζει τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας. Τι εκτιμά για τη συνέχιση της έντασης.

Εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του πλανήτη οι φωτογραφίες με την εισβολή οπαδών του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο.

«Κατά τη δική μου άποψη, τα επεισόδια στο Καπιτώλιο τηρουμένων των αναλογιών και με ελάχιστη δόση υπερβολής μπορούν να χαρακτηριστούν ως η αντίστοιχη στιγμή με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Σηματοδοτεί επικοινωνιακά και συμβολικά, την πτώση του μύθου της αμερικανικής μονοκρατορίας» υπογραμμίζει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας.

«Δεν είναι δυνατόν μια χώρα η οποία παρουσιάζει τέτοιες εσωτερικές δυσλειτουργίες -ανεξαρτήτως από πού προέρχονται- να εμφανίζεται ως η κυρίαρχη υπερδύναμη στον πλανήτη» προσθέτει.

Ο διεθνής αντίκτυπος της εισβολής στο Καπιτώλιο

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο εσωτερικό πρόβλημα των ΗΠΑ. Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο μεγάλης σημασίας:

«Αυτό επειδή η Ιστορία χρειάζεται συμβάντα με ισχυρές εικόνες και συμβολισμούς ώστε να σηματοδοτηθεί το πέρασμα από μία εποχή σε μια άλλη» εξηγεί ο κ. Γρίβας και προσθέτει:

«Πλέον γίνεται η επίσημη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο με τις ΗΠΑ να εντάσσονται απλώς μέσα στις υπερδυνάμεις του πλανήτη, με μεγάλα εσωτερικά προβλήματα. Άρα το κέντρο βάρους μεταφέρεται προς Ανατολάς, στις αναδυόμενες δυνάμεις, κάτι που είχε φανεί και από την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πόσο πιθανή είναι η απομάκρυνση του Τραμπ

Αναφορικά με μια επικείμενη απομάκρυνση του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη λήξη της θητείας του, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, ειδικά μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί ομαλής διαδοχής.

Όμως, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, το αντισυστημικό κίνημα που εκφράζεται όχι μόνο από τους οπαδούς του Τραμπ, θα συνεχίσει να υπάρχει.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια παρατεταμένη εσωτερική κρίση που μόνο να ενταθεί μπορεί κι όχι να επιλυθεί. Απομένει να δούμε εάν και πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανασυνταχθούν απ' αυτό και θα ξαναβρούν τη συνοχή τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη εσωτερική κρίση απ' αυτή που είχαν στον πόλεμο του Βιετνάμ» τονίζει.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Δύση βρίσκονται σε πόλεμο πολιτισμών, αλλά αυτή τη φορά με τον εαυτό τους. Ένα είδος άτυπου εμφυλίου πολέμου και εσωτερικού διχασμού» καταλήγει ο καθηγητής.

Tags:
εισβολή, Ντόναλντ Τραμπ, Τραμπ, Καπιτώλιο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK