00:56 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Η τάση που φαίνεται ότι εκφράζεται με τον Τραμπ είναι βαθύτερη, ριζωμένη σε διάφορες κοινωνίες του δυτικού κόσμου, καθώς υπάρχει ένα κύμα αντισυστημισμού που σαρώνει διάφορες διαδικασίες, υποστηρίζει o Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τα έκτροπα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ενώ καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την εισβολή διαδηλωτών και οπαδών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο.

Την «ακραία ρητορική» Τραμπ και την αντι-συστημική αντίδραση «βλέπει» πίσω από τα έκτροπα, ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Είναι μια τάση βαθιά ριζωμένη σε διάφορες κοινωνίες του δυτικού κόσμου καθώς υπάρχει ένα κύμα αντισυστημισμού που σαρώνει διάφορες διαδικασίες. Τα γεγονότα του Καπιτωλίου ήταν προϊόν της ακραίας ρητορικής του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που καλλιέργησε την οργή και βρίσκει έδαφος σε κομμάτι της αμερικανικής κοινής γνώμης που τον υποστηρίζει με φανατισμό» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλάψης, μιλώντας στο Sputnik.

Πού στοχεύει ο Τραμπ

«Δεν θέλει να δεχθεί την ήττα, ενώ οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι υπάρχει νοθεία και τους εκλάπη η νίκη μέσα από τα χέρια» παρατηρεί ο κ. Κλάψης.

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για μια καθαίρεση Τραμπ πριν τη λήξη της θητείας του.

«Όπως και να έχει, δίνει ένα πρωτοφανές στίγμα στην αμερικανική Ιστορία για τη λήξη της θητείας ενός προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ θα θελήσει να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι, άρα τον ενδιαφέρει να κρατήσει συσπειρωμένη μια ομάδα οπαδών του, χρησιμοποιώντας την ακραία ρητορική του. Όμως εδώ πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις εντός του κόμματός του, αφού ακόμα και ο ίδιος ο αντιπρόεδρός του παραιτήθηκε» υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής.

Τα αίτια μιας βαθύτερης τάσης αντισυστημισμού

Όμως η τάση αντισυστημισμού που φαίνεται πως εκφράζεται με τον Τραμπ είναι βαθύτερη, επισημαίνει ο Αντώνης Κλάψης.

«Είναι ένα ακραίο φαινόμενο που μάλλον δεν τελειώνει με την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία. Όσοι μπήκαν στο Καπιτώλιο, δεν είναι απλά 500 άτομα, αλλά εκφράζουν εκατομμύρια οργισμένων που αισθάνονται ότι περιθωριοποιούνται αναζητώντας διέξοδο».

Όλο αυτό πηγάζει από έναν συνδυασμό παραγόντων, εξηγεί ο κ. Κλάψης.

«Πολλοί άνθρωποι στη Δύση βλέπουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, καθώς μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών πολιτικών δεδομένων διαλύονται. Ένα κομμάτι του κόσμου περιθωριοποιείται και στρέφεται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι αλλάζει η διεθνής κατανομή της ισχύος

«Για παράδειγμα οι παραγωγικές δραστηριότητες που βρίσκονταν σε ΗΠΑ και Γερμανία, μετακινούνται σε Κίνα και Ινδία. Αυτό προβληματίζει έντονα την Δύση και κάποιοι ξεφεύγουν από την κοινή λογική, από πολίτες μέχρι πολιτικούς».

Παράλληλα αναφέρει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται πολλές φορές για διάδοση θεωριών συνωμοσίας και ακραίων ιδεών, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

«Πολλές φορές αναπαράγονται ψευδείς ειδήσεις και τερατολογίες. Το απογοητευτικό δεν είναι μόνο όσοι εκφράζονται υπέρ τους, αλλά εκείνοι που τα πιστεύουν και δεν το ομολογούν δημόσια. Σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι η αποχώρηση Τραμπ από την προεδρία, θα εξαφανίσει τους ακραίους. Αυτό είναι ένα μήνυμα και για την ελληνική κοινωνία, ότι οι ακραίοι θα βρουν τρόπο να απορροφηθούν και να εκφραστούν μέσα από κάποιο άλλο πρόσωπο η κάποια άλλη ομάδα» καταλήγει ο κ. Κλάψης.

Tags:
Αμερική, ΗΠΑ, επίθεση, Ντόναλντ Τραμπ, Τραμπ, Καπιτώλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK