16:58 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει εντείνει τις προσπάθειές του να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες κινεζικές εταιρείες κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Νέες κυρώσεις στην Κίνα και σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο, επέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες η Ουάσιγκτον, πυροδοτώντας την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα μάλιστα δημοσίευμα της Wall Street Journal, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την επίσημη αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο, σκέφτονται να διευρύνουν τη λίστα με τις κυρώσεις, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν σε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύουν τόσο στην Alibaba Group Holding Ltd., όσο και στην Tencent Holdings Ltd. λόγω της φερόμενης σχέσης τους με τον στρατό της Κίνας και τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας έχουν συζητήσει για την επέκταση της «μαύρης» λίστας εταιρειών που απαγορεύεται να δεχθούν επένδυση από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα με τις κινεζικές εταιρείες που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροδιαστημικής, οι οποίες πιστεύεται ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Επί τάπητος ωστόσο τέθηκε, με ανθρώπους του Υπουργείου Οικονομικών, και το ζήτημα αν οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στην αγορά, με αποτέλεσμα η σκέψη αυτή να βρίσκεται ακόμα στον αέρα.

Η Tencent και η Alibaba είναι δύο από τις πιο μεγαλύτερες εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, με κοινή κεφαλαιοποίηση άνω των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν προστεθούν στη «μαύρη λίστα», αυτό μπορεί να αποφέρει σημαντική κλιμάκωση της διμερούς εμπορικής έντασης, προκαλώντας ζημία σε επενδυτές των ΗΠΑ που σχετίζονται με άλλες κινεζικές εταιρείες.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ έχει εντείνει πάντως τις προσπάθειές του να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες κινεζικές εταιρείες κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Την Τετάρτη (06/01), το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει τους τρεις μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς αερομεταφορείς της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή συνδέεται με κάποια «νέα συγκεκριμένη καθοδήγηση» από το Υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας μια προηγούμενη απόφαση για ακύρωση του σχεδίου.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης εκτελεστική εντολή απαγόρευσης οκτώ κινεζικών εφαρμογών λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της Alipay της Ant Group, λίγο πριν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκιστεί ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Tags:
εταιρεία, εταιρείες, κυρώσεις, Αμερική, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK