00:58 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Με μια ξαφνική ανακοίνωσή του, το Σάββατο (09/01), ο Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την άρση των αυτο-επιβαλλόμενων περιορισμών στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ταϊβάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, το Σάββατο (09/01), ανακοίνωσε ότι αίρει τους «αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς στη σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνεται η ακύρωση κανονισμών σχετικά με επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

Χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωση -μεταξύ άλλων- τονίζεται το εξής:

«Σήμερα, ανακοινώνω ότι άρχισα την άρση όλων αυτών των αυτο-επιβαλλόμενων περιορισμών. Τα εκτελεστικά γραφεία των υπηρεσιών θα πρέπει να θεωρούν άκυρες όλες τις "κατευθυντήριες γραμμές επικοινωνίας" αναφορικά με τις σχέσεις με την Ταϊβάν που είχαν εκδοθεί προηγουμένως από το Υπουργείο Εξωτερικών».

​Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, μαζί με πολλές άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχο έθνος και τηρούν επισήμως την πολιτική της «Μιας Κίνας».

Έπειτα από τη διακοπή των σχέσεων με το νησί το 1979, οι ΗΠΑ, ωστόσο, διατήρησαν ανεπίσημες επαφές με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως αποσχισμένη επαρχία της και, ως εκ τούτου, το Πεκίνο ανησυχεί για τη συνεργασία της Ταϊβάν με την Ουάσινγκτον, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις αμυντικών συστημάτων στην Ταϊβάν ύψους σχεδόν 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι, σε απάντηση στις συμφωνίες όπλων με την Ταϊβάν, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες Lockheed Martin, Boeing και Raytheon.

Πέρα από αυτά, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις τους στην περιοχή και, τον Δεκέμβριο, το αντιτορπιλικό «USS Mustin» διέσχισε το Στενό της Ταϊβάν, το οποίο η Ουάσινγκτον επιμένει ότι είναι μέρος των διεθνών υδάτων.

Το Πεκίνο, αντιθέτως, θεωρεί πως αυτές οι δραστηριότητες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Tags:
Κίνα, Ταϊβάν, ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK