20:18 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 04
Βρείτε μας

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επαναφέρουν την Κούβα στον κατάλογο των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας, από τον οποίο είχε βγει το 2015.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών όρισε σήμερα (11/1) την Κούβα ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας λόγω «επανειλημμένης υποστήριξης σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας και την παροχή ασφαλούς λιμένα σε τρομοκράτες».

«Με αυτή την κίνηση, καταδικάζουμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της Κούβας ως υπόλογη και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: το καθεστώς του Κάστρο πρέπει να τερματίσει την υποστήριξή του στη διεθνή τρομοκρατία και την ανατροπή της δικαιοσύνης των ΗΠΑ» ανέφερε η δήλωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι η κουβανική κυβέρνηση «τάισε, στέγασε και παρείχε ιατρική περίθαλψη σε δολοφόνους, βομβιστές και αεροπειρατές, ενώ πολλοί Κουβανοί είναι πεινασμένοι, άστεγοι και χωρίς βασική ιατρική περίθαλψη».

Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε επίσης ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα και χώρες που εμπορεύονται με την Κούβα, ενώ οι εξαγωγές και οι πωλήσεις αμυντικών όπλων θα απαγορεύονται.

Ο ορισμός από την Ουάσινγκτον ως «κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας», που θεωρείται ως το σημαντικότερο βήμα για επιβολή κυρώσεων, θέτει την Κούβα στην ίδια κατηγορία με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Σουδάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Κούβα από τον κατάλογο των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας τον Μάιο του 2015, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν ένα βασικό εμπόδιο στην αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών τους. Η αλλαγή πολιτικής επέτρεψε στην Κούβα να διεξάγει τραπεζικές συναλλαγές στις ΗΠΑ, καθώς και ορισμένες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τον Μάιο του 2020, ωστόσο, είχαν προκύψει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ουάσινγκτον εξέταζε το ενδεχόμενο επιστροφής της Κούβας σε αυτή τη λίστα. 

Tags:
τρομοκρατία, Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ, Κούβα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK