09:11 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Αμερικανικές εκλογές (372)
0 0 0
Βρείτε μας

Ψήφισμα με το οποίο προτείνεται στον Μάικ Πενς να χρησιμοποιήσει την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αποπέμψει τον Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε, την Τρίτη (12/01, τοπική ώρα), παρότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έχει ήδη αρνηθεί να το κάνει με σχετική επιστολή του στη Νάνσι Πελόζι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε, την Τρίτη (12/01, τοπική ώρα), ψήφισμα με το οποίο προτείνει στον Αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς, να απομακρύνει τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, από την εξουσία, κάτι που ο πρώτος έχει αρνηθεί.

Το ψήφισμα καλεί τον Πενς να χρησιμοποιήσει την 25η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με την αδυναμία του προέδρου να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Αντιπρόεδρος, με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να απομακρύνει τον Πρόεδρο και να πάρει τη θέση του έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει αυτήν την απόφαση.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι εάν ο Πενς δεν συμφωνήσει με την απόπειρα απομάκρυνσης του Τραμπ, τότε θα υποβάλουν εναντίον του Αμερικανού Προέδρου κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης.

Ταυτόχρονα, απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων των γερουσιαστών για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμα και, επιπλέον, η Γερουσία ενδέχεται να μην έχει αρκετό χρόνο για να εξετάσει τους ισχυρισμούς προτού ολοκληρωθεί η θητεία του Αμερικανού Προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου.

«Όχι» από τον Πενς στην 25η Τροπολογία

Με επιστολή του στη Νάνσι Πελόζι, την Τρίτη (12/01, τοπική ώρα), ο Πενς τάχθηκε κατά της χρήσης της 25ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «θα δημιουργούσε τρομερό δεδικασμένο».

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Πενς, σε επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πελόζι, την Τρίτη (12/01, τοπική ώρα), εξέφρασε την αντίθεσή του στην επίκληση της 25ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η χρήση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο «θα δημιουργήσει τρομερό δεδικασμένο».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Πενς αναφέρει ότι δεν πιστεύει ότι «μια τέτοια πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του Έθνους μας ή συμβατή με το Σύνταγμά μας», υπενθυμίζοντας πως δεν συμφώνησε να «ασκήσει εξουσία πέρα από τη συνταγματική του» τουλάχιστον σχετικά με την επικύρωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ακόμα, στην επιστολή του ο Πενς -μεταξύ άλλων- τονίζει:

«Προτρέπω εσάς και κάθε μέλος του Κογκρέσου να αποφύγετε ενέργειες που θα μπορούσαν να διαιρέσουν και να πυροδοτήσουν τα πάθη της στιγμής. Εργαστείτε μαζί μας για να αμβλυνθεί η κατάσταση και να ενώσετε τη χώρα μας, καθώς ετοιμάζουμε να διορίσουμε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να επτελώ τον ρόλο μου για να συνεργαστώ με καλή πίστη με την επερχόμενη διοίκηση για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας».

Το χρονικό της εισβολής στο Καπιτώλιο

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τετάρτη (06/01), όταν το Κογκρέσο ενέκρινε τα αποτελέσματα των πρόσφατων αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο Τραμπ πραγματοποίησε διαδήλωση με τους υποστηρικτές του, στην Ουάσινγκτον, και τους παρότρυνε να πάνε στο Καπιτώλιο «για να βοηθήσουν τους αδύναμους Ρεπουμπλικάνους».

Έπειτα, πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ πολιόρκησε το Καπιτώλιο, όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο, εισέβαλε στο κτίριο και το κατέστρεψε.

Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί πέντε θύματα. Στο κτίριο του Καπιτωλίου, μια γυναίκα, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας, πυροβολήθηκε θανάσιμα και ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του. Ακόμα, τρεις άνθρωποι πέθαναν από λόγους που δεν σχετίζονται με τη βία.

Μάλιστα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο, με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να δηλώνει πως ο Τραμπ είναι ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Θέμα:
Αμερικανικές εκλογές (372)
Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πενς, τροπολογία, αποπομπή, ψήφισμα, Βουλή των Αντιπροσώπων, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK