00:33 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ο βαθιά συντηρητικός Πενς αναγκάστηκε να αποστασιοποιηθεί προκειμένου να μην υπογράψει και τον δικό του πολιτικό «θάνατο» μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παρά την οργή του Ντόναλντ Τραμπ για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και τη ρητορική της αμφισβήτησης που συνεχίζει να υπηρετεί, κάνοντας λόγο σε κάθε ευκαιρία για απάτη και κλοπή, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν έχει ακολουθήσει το ίδιο αμφιλεγόμενο μονοπάτι το οποίο για πολλούς οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο Μάικ Πενς ήταν «παρών» στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου, μετά τα βίαια επεισόδια στην έδρα της αμερικανικής Δημοκρατίας που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε άτομα, ωστόσο… παράκουσε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των New York Times, ο Τραμπ φέρεται να είχε… ξεστομίσει, λίγες ώρες νωρίτερα, κάποια «γαλλικά» εναντίον του.

Σε μια ύστατη προσπάθεια λοιπόν να τον πείσει προκειμένου να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν δίστασε να τον «πιέσει» και να τον «εκφοβίσει» αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων, «μ@@νί».

«Το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021 το τηλέφωνο του Πενς χτυπούσε συνεχώς με τον Ντόναλντ Τραμπ να του ζητά να μην επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν. Και λίγες ώρες πριν από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ ξέφυγε εντελώς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, επικαλούμενοι πηγές, οι Times υποστηρίζουν πως ο Ρεπουμπλικανός, απευθυνόμενος προς τον συντηρητικό αντιπρόεδρό του σε μία από τις συναντήσεις τους, τού είπε: «Είτε θα μείνεις στην ιστορία σαν πατριώτης, είτε σαν μ@@νί».

Σημειώνεται ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ τον είχαν ενημερώσει πως ο Μάικ Πενς δεν είχε καν την εξουσία για να μην εγκρίνει το αποτέλεσμα, ωστόσο αυτό φαίνεται πως είχε μικρή σημασία για τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος είχε πειστεί για το αντίθετο από τον συντηρητικό συνταγματολόγο του του Πανεπιστημίου Τσάπμαν, Τζον Ίστμαν.

Ο Τραμπ φέρεται μάλιστα να βγήκε εκτός εαυτού όταν ο Πενς ζήτησε από έναν άλλο έγκριτο συνταγματολόγο, ο οποίος είχε αντίθετη άποψη, να του το εξηγήσει, καθώς εκείνος αδυνατούσε.

Η «προδοσία» μεταφέρθηκε και στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Καπιτώλιο, το οποίο κάποια στιγμή μόνο τυχαία δεν φώναζε «Κρεμάλα στον Μάικ Πενς!», ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ καταφέρθηκε λίγο αργότερα με σκληρά λόγια εναντίον του αντιπροέδρου του μέσω twiiter.

«Ελπίζω να μην ακούσει τους RINO και όλους αυτούς τους ανόητους που ακούει», φέρεται να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τους New York Times, αναφερόμενος στον Πενς, ο οποίος τελικά δεν αντιτάχθηκε στην επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Οβάλ Γραφείο πέντε ημέρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο. Η συνομιλία ήταν «μη ουσιώδης και αδιάφορη» ισχυρίστηκε ωστόσο πηγή των NYT.

Παρ΄ όλα αυτά ο Πενς δεν συμφώνησε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για άμεση καθαίρεση του Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση των βίαιων επεισοδίων.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τρομερό δεδικασμένο, ενώ δεν ήταν διατεθειμένος να «ασκήσει εξουσία πέρα ​​από τη συνταγματική του».

Οι ταραχές στο Καπιτώλιο θεωρήθηκαν από πολλούς ότι έβλαψαν κυρίως τη δημοτικότητα του Τραμπ, αναγκάζοντας πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να βρεθούν απέναντί του, συμπεριλαμβανομένου του Πενς, ο οποίος μπορεί να ήταν «πολύ πιστός» για τέσσερα χρόνια, ωστόσο θα πρέπει πλέον να αποστασιοποιηθεί προκειμένου να μην υπογράψει και τον δικό του πολιτικό «θάνατο».

Tags:
ΗΠΑ, Αμερική, επεισόδια, Καπιτώλιο, Μάικ Πενς, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK