16:17 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 232 υπέρ και 197 κατά αποφάσισε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» σε σχέση με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Mια ιστορική απόφαση έλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, καθώς με ψήφους 232 υπέρ και 197 κατά, παραπέμπεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο οποίος γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται στη Γερουσία για δεύτερη φορά και ίσως χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. 

Υπέρ της παραπομπής του Τραμπ ψήφισαν τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.

​Καθώς η διαδικασία της παραπομπής πηγαίνει τώρα στη Γερουσία, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, όπως εάν αυτή η παραπομπή μπορεί να έχει αποτέλεσμα την καταδίκη του Τραμπ και εάν η δίκη του πραγματοποιηθεί αφότου αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και παραδώσει την εξουσία στον νεοκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, προτρέπεται να επικαλεστεί το ψήφισμα του 2004 με το οποίο μπορεί να διεξαχθεί επείγουσα συνεδρίαση στην άνω Βουλή του αμερικανικού Κογκρέσου, για τη δίκη παραπομπής.

Με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου να είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, το γραφείο του Μακόνελ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επικαλεστεί το ψήφισμα, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη για την παραπομπή του Τραμπ μάλλον θα ξεκινήσει αφότου ο απερχόμενος Πρόεδρος εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με υπόμνημα του Μακόνελ σε Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, η Γερουσία δεν θα μπορέσει να συγκληθεί νωρίτερα από τις 19 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν και χωρίς την έγκριση 100 γερουσιαστών.

Ακόμα και με το ενδεχόμενο έστω και ένας από τους πιστούς γερουσιαστές στον Τραμπ να αντιταχθεί στη σύγκληση της Γερουσίας νωρίτερα, θεωρείται βέβαιο ότι το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει η δίκη παραπομπής του Τραμπ θα είναι στις 13:00 το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) της 20ης Ιανουαρίου, μία ώρα μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Η δίκη, εφόσον ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Νομικά και συνταγματικά εμπόδια

Ένα άλλο ζήτημα για τη δίκη παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία είναι εάν θα είναι συνταγματική, καθώς θα έχει ήδη αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Εάν η Γερουσία προχωρήσει με τη δίκη, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει νομικά εμπόδια.

Σύμφωνα με τον Τζ. Μάικλ Λάτιγκ, πρώην δικαστή στο αμερικανικό Δικαστήριο Εφέσεων για την 4η Περιφέρεια, κάτι τέτοιο δεν θα συμβαδίζει με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Washington Post», το Σύνταγμα δίνει ξεκάθαρη απάντηση, καθώς το Σύνταγμα επιτρέπει στη Γερουσία να καταδικάζει ή να μην καταδικάζει μόνο Προέδρους εν ενεργεία.

Μετά τη λήξη της θητείας του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, το Κογκρέσο «χάνει τη συνταγματική του εξουσία να συνεχίσει τις διαδικασίες παραπομπής εναντίον του, ακόμα και εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων την έχει ήδη εγκρίνει» έγραψε ο Λάτινγκ.

Όμως, άλλοι ειδικοί έχουν διαφορετικοί άποψη.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί δίκη.

«Θα υπάρξει ψηφοφορία για την καταδίκη του Προέδρου για σημαντικά εγκλήματα και παραβάσεις. Και εάν ο Πρόεδρος καταδικαστεί, θα υπάρξει ψηφοφορία για να του απαγορευτεί το δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος» δήλωσε ο Σούμερ.

Η πρώτη και η δεύτερη παραπομπή

Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν είχε αποφασιστεί η παραπομπή Αμερικανών αξιωματούχων μετά την αποχώρησή τους από τη θέση τους, η Γερουσία τις απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν κατείχαν πλέον τα αξιώματά τους. Κανείς τους όμως δεν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «παρεμπόδιση του Κογκρέσου», γιατί άσκησε πίεση στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν».

Στη δεύτερη παραπομπή του Τραμπ, το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς θα εκπροσωπηθεί ο Τραμπ και πώς θα πληρωθούν οι δικηγόροι υπεράσπισης, καθώς κατά την πρώτη παραπομπή του οι δύο από τους δικηγόρους του είχαν πληρωθεί με χρήματα από την εθνική επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων.

Tags:
Ρεπουμπλικανοί, Δημοκρατικοί, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γερουσία ΗΠΑ, Γερουσία, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK