15:18 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Με μια κίνηση-έκπληξη, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, ο Τραμπ διέταξε, την Τρίτη (19/01, τοπική ώρα), τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων αναφορικά με την παρακολούθηση του επιτελείου του κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και όσο κατέχει ακόμα το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων αναφορικά με την παρακολούθηση του επιτελείου του κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, σύμφωνα με σχετικό μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος. 

Χαρακτηριστικά, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (19/01, τοπική ώρα), ο Τραμπ είπε ότι η παρακολούθηση του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του από υπηρεσίες πληροφοριών είναι ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο.

Αξιωματούχοι της διοίκησης του Μπαράκ Ομπάμα που διέταξαν την παρακολούθηση, δήλωσαν ότι αυτή οφειλόταν σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη «συμπαιγνία» του Τραμπ με τη Ρωσία.

Βέβαια, ύστερα από έρευνες από τον Ειδικό Εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μίλερ, δεν εξακριβώθηκε η ύπαρξη μιας τέτοιας «συμπαιγνίας» και ορισμένοι αξιωματούχοι της διοίκησης Ομπάμα δήλωσαν ότι δεν θα προχωρούσαν σε τέτοιες εντολές εάν γνώριζαν ότι δεν θα επαληθεύονταν οι υποψίες.

Επισημαίνεται ότι ο αποχαρακτηρισμός αφορά σε έγγραφα έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Το χρονικό

Στην επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τους μήνες πριν εκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ, το FBI διερεύνησε την προεκλογική εκστρατεία του για ύποπτους δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση.

Το πρώτο στάδιο του σκανδάλου Russiagate έληξε τον Μάιο του 2017, όταν ο Τραμπ διόρισε τον πρώην διευθυντή του FBI, Μίλερ, ως ειδικό σύμβουλο για να ηγηθεί της έρευνας.

Σε μια έκθεση του, το 2019, ο Μίλερ ανέφερε ότι βρήκε ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να κατηγορήσει τον Τραμπ για έγκλημα, αλλά αρκετά άτομα που ήταν μέσα ή κοντά στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου κατηγορήθηκαν για άσχετα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και «διαδικαστικών» εγκλημάτων όπως η ψευδής κατάθεση σε πράκτορες του FBI.

Ύστερα από την έκθεση του Μίλερ, οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να ανακαλύπτουν την προέλευση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του γιατί ο Τραμπ και οι συνεργάτες του ερευνήθηκαν εάν δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για κάποιο αδίκημα.

Με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα Τζον Ντίρχαμ, η έρευνα απέκτησε ειδικό καθεστώς τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς έδωσε τη δική του έκθεση, τον Δεκέμβριο του 2019, διαπιστώνοντας ότι ενώ το FBI διέπραξε σημαντικές παραβιάσεις κατά την υποβολή αιτήσεων για ένταλμα παρακολούθησης, δεν υπήρχε ένδειξη πολιτικής προκατάληψης.

Tags:
απόρρητο έγγραφο, αμερικανικές εκλογές, προεδρικές εκλογές, εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK