14:57 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ψηφοφορία πέρασε διάταγμα, ώστε ο εν αποστρατεία στρατηγός Λόιντ Όστιν να γίνει ο νέος υπουργός Άμυνας.

Στην αποκήρυξη της απόφασής του να υποστηρίξει την απαγόρευση σε πρόσφατα συνταξιούχους αξιωματικούς του στρατού να ηγηθούν του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προχώρησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον διορισμό του συνταξιούχου στρατηγού Λόιντ Όστιν ως νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε ο γερουσιαστής Ριντ, ο Λόιντ Όστιν είναι «εξαιρετικά έμπειρος» και «θα επαναφέρει κατεύθυνση στο Πεντάγωνο».

Έπειτα από αυτή την κίνηση του γερουσιαστή Ριντ την Τετάρτη, η Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας προχώρησε την Πέμπτη σε ψηφοφορία με την οποία τελικά εγκρίνεται ο διορισμός του Όστιν από τον Μπάιντεν στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Η έγκριση της επιτροπής επί των θεμάτων ακολούθησε εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τον Τζιμ Μάτις, συνταξιούχο στρατηγό των πεζοναυτών που έλαβε αποκήρυξη απόφασης από το Κογκρέσο και στη συνέχεια έγινε ο πρώτος υπουργός Άμυνας του Τραμπ. Ο Μάτις τελικά παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ μετά από περίπου από μισό χρόνο πολιτικών διαφωνιών με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψηφοφορία και το νομικό εμπόδιο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το απαραίτητο διάταγμα με ψηφοφορία, από την οποία 326 ψήφισαν υπέρ της απαραίτητης αποκήρυξης ώστε να διοριστεί ο Λόιντ, και 78 κατά.

Συνολικά 15 Δημοκρατικοί και 63 Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στο μέτρο, το οποίο θα περάσει από διαδικασία ψηφοφορίας από την πλήρη Γερουσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας του 1947, ο αρχηγός του Πενταγώνου πρέπει να είναι πολίτης που έχει απομακρυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στρατιωτική θητεία κατά τη στιγμή της εξέτασης για διορισμό στη θέση του υπουργού.

«Αν ένα άτομο που ήταν εν ενεργεία εντός των δέκα τελευταίων ετών ως αναπληρωτής αξιωματικός σε τακτική συνιστώσα των ενόπλων υπηρεσιών, δεν θα είναι επιλέξιμο για διορισμό ως υπουργός Άμυνας» ανέφερε ο νόμος. Ωστόσο, μια αλλαγή στη νομοθεσία του 2008 μείωσε την απαιτούμενη περίοδο από 10 χρόνια σε μόλις επτά χρόνια.

Με την αποκήρυξη αυτή ο διορισμός του Λόιντ γίνεται νόμιμος.

Tags:
Λόιντ Όστιν, ψηφοφορία, Βουλή των Αντιπροσώπων, αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Άμυνας, Πεντάγωνο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK