02:55 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Στη θέση της πρώτης υπουργού Οικονομικών στην ιστορία των ΗΠΑ ορίστηκε, τη Δευτέρα (25/01, τοπική ώρα), χάρη στις θετικές ψήφους της Γερουσίας, η Τζάνετ Γέλεν.

Με τις θετικές ψήφους της Γερουσίας, τη Δευτέρα (25/01, τοπική ώρα), εγκρίθηκε η υποψηφιότητα της Τζάνετ Γέλεν για τη θέση της υπουργού Οικονομικών με 84 «ΝΑΙ» και 15 «ΟΧΙ».

Έτσι, η Γέλεν γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι, επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προώθησε τον διορισμό του Άντονι Μπλίνκεν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με ψήφους 15-3 και έτσι εκκρεμεί η τελική ψηφοφορία από το Σώμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιλογή της Γέλεν για τη θέση της υπουργού Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2020 και η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητά της στις αρχές του μήνα.

​Ωστόσο, παραμένει ασαφές πότε η Γέλεν θα αναλάβει τα καθήκοντά της, με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να μεταδίδουν πως η τελετουργική ορκωμοσία της αναμένεται να γίνει την Τρίτη (26/01).

Πάντως, η Γέλεν έχει δεσμευτεί να κρατήσει σκληρή στάση σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, καθώς έκανε λόγο για «ρωσικoύς παράγοντες αναφορικά με εδαφικές επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία και άλλες απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η Γέλεν ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) από το 2014 έως και το 2018, καθώς είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον -τότε- Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Tags:
Τζάνετ Γέλεν, Γερουσία, ΗΠΑ, υπουργός Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK