21:24 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Μπορεί η οικονομία των ΗΠΑ να φαίνεται πως θα ανακάμψει το 2021 ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο και για τις θέσεις εργασίας όπως δήλωσε, την Τετάρτη (27/01, τοπική ώρα), ο Τζέι Πάουελ.

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι θα βελτιωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά μάλλον είναι απίθανο να αποκατασταθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από την πανδημία της νόσου COVID-19 όπως δήλωσε, την Τετάρτη (27/01, τοπική ώρα), ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), Τζέι Πάουελ, μετά την πρώτη μηνιαία συνεδρίαση για το 2021. 

Χαρακτηριστικά, ο Πάουελ ανέφερε:

«Υπάρχουν καλά στοιχεία που να υποστηρίζουν μια ισχυρότερη οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε τη δέσμευσή της να αγοράσει περισσότερα ομόλογα για την υποστήριξη της οικονομίας και είπε ότι πιστεύει ότι οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί θα επισπεύσουν την ανάκαμψη.

Μάλιστα, η FED έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν με άνοδο πάνω από 2% ύστερα από αυτή την είδηση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της FED προειδοποίησε, επίσης, ότι τα «πιο μεταδοτικά και επικίνδυνα» στελέχη του ιού, όπως είναι η παραλλαγή B.1.1.7 του Ηνωμένου Βασιλείου και η B.1.351 της Νότιας Αφρικής, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα.

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι ορισμένα τμήματα της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμες ζημίες από την πανδημία της νόσου COVID-19 και έτσι ορισμένες θέσεις απασχόλησης να έχουν χαθεί μόνιμα. 

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 31,4% τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19 και προσπάθησαν να ανοίξουν ξανά.

Παρ' όλα αυτά, το τρίτο τρίμηνο φάνηκε πολλά υποσχόμενο, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει κατά 33,1%, πριν καταγραφεί μια νέα έξαρση μολύνσεων και θανάτων.

Όσον αφορά στην απασχόληση, περισσότερες από 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου λόγω του lockdown, αλλά ανακτήθηκαν 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο και άλλες 4,8 εκατομμύρια τον Ιούνιο προτού αρχίσει η εκ νέου επιβράδυνση.

Πάντως, ο Πάουελ -μεταξύ άλλων- δήλωσε:

«Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, και είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος».

Tags:
Τζέι Πάουελ, οικονομία, θέσεις εργασίας, Ομοσπονδιακή Τράπεζα, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK