17:12 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

«Στο χέρι του Ιράν είναι η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας» όπως δήλωσε, την Παρασκευή (05/02), η Τζεν Ψάκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν ευγενικά εάν το Ιράν συμμορφωθεί με την πυρηνική συμφωνία, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Παρασκευή (05/02) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ψάκι δήλωσε:

«Εξαρτάται πραγματικά από το Ιράν. Εάν το Ιράν επιστρέψει πλήρως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο και, στη συνέχεια, θα το χρησιμοποιούσαν ως πλατφόρμα για την οικοδόμηση μιας ευρύτερης και ισχυρότερης συμφωνίας που θα αφορά, επίσης, και άλλους τομείς ανησυχίας».

Ακόμα, επιβεβαίωσε τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί σε σύσκεψη για τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Χαρακτηριστικά, η Ψάκι πρόσθεσε:

«Το επίκεντρο είναι ευρέως στη Μέση Ανατολή. Είμαι βέβαιη ότι το Ιράν θα συμμετάσχει στη συζήτηση καθώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα, μια σημαντική προτεραιότητα για τον Πρόεδρο και πολλούς από τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε:

«Δεν πρόκειται για μια αποφασιστική συνεδρίαση. Δεν είναι μια συνάντηση που θα καθοριστεί η πολιτική και δεν είναι μια συνάντηση που θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της πολιτικής, ακριβώς όπως υπάρχουν συναντήσεις για τη μετανάστευση, τη δικαιοσύνη, την οικονομία και κάθε τομέα της κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ε.Ε. υπέγραψαν τη συμφωνία, τον Ιούλιο του 2015, προβλέποντας την κατάργηση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων και την αποδοχή αυστηρών ορίων στην ποιότητα και στην ποσότητα του εξευγενισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να παράγει.

Ωστόσο, το 2018, ο -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία και έβγαλε μονομερώς τη χώρα από αυτήν, επαναφέροντας τις επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις «μέγιστης πίεσης».

Tags:
πυρηνική συμφωνία, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK