05:42 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (164)
0 03
Βρείτε μας

«Ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε, την Παρασκευή (05/02, τοπική ώρα), ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας την αγορά του ρωσικού συστήματος των S-400 από την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Τουρκία να αφήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 διότι η αγορά του είναι «ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, την Παρασκευή (05/02, τοπική ώρα). 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Κίρμπι επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι το S-400 είναι ασύμβατο με το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 των ΗΠΑ καθώς και με άλλα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας υποστήριξε:

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά η απόφασή της για αγορά των S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες, την τελευταία δεκαετία, για να αγοράσει το σύστημα άμυνας Patriot από τις ΗΠΑ και αντίθετα επέλεξε να αγοράσει το S-400, το οποίο παρέχει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή».

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο, η Τουρκία εξέφρασε την ετοιμότητα να αγοράσει ένα δεύτερο πακέτο των συστημάτων S-400 της Ρωσίας υπό τον όρο της μεταφοράς τεχνολογίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την αγορά των S-400 ως «απαράδεκτη» και είπε ότι ενδέχεται να απαιτηθούν αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η απόκτηση των S-400 είναι κυρίαρχο θέμα της Άγκυρας και δεν χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει, ακόμα, ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400 δείχνουν ότι «δεν σέβονται έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (164)
Tags:
S-400, Ρωσία, ΝΑΤΟ, Πεντάγωνο, Τουρκία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK